maandag 6 mei 2019

Colombiaanse guerrilla's van EPL achter geweld en moorden in Venezolaanse grensstaat Táchira

Botsingen tussen criminele groepen die strijden om smokkelroutes te beheersen nemen toe


De EPL (Ejército Popular de Liberación), bekend als Los Pelusos, wordt verondersteld achter een toename van geweld te zitten ​​in de Venezolaanse grensstaat Táchira. Een recent vuurgevecht bij de belangrijkste grensovergang tussen Colombia en Venezuela en de moord op vijf mensen in een andere grensstad, tonen aan dat de botsingen tussen criminele groepen die strijden om de smokkelroutes te beheersen, toenemen. 

Op 2 mei raakte in een intens vuurgevecht dichtbij de Simón Bolívar-brug, die Venezuela met Colombia over de Táchira-rivier verbindt, één persoon gewond en werden duizenden mensen gealarmeerd die dagelijks de grens oversteken via afgelegen nabijgelegen paden nabij de officiële grensovergang. gesloten sinds 23 februari. De strijd werd gevoerd tussen bendes die proberen 'mensenhandel, afpersing, drugshandel en smokkelwaar te controleren', aldus Cristian Kruger, directeur van Migración Colombia, meldde El Spectador.

Een week eerder werden vier mensen vermoord in minder dan 24 uur in de stad Ureña, in de grensstaat Táchira. De eerste van de moorden vond plaats op de ochtend van 25 april, toen Marcela Andrea Rodríguez Ríos zeven keer werd neergeschoten door een schutter in haar huis.

Noraima Yaneth Contreras, Marcela Andrea Rodríguez, Saida Yasmith Laguado (colombiana) en Alex ‘El Paisa'
Later die dag vluchtte een man naar een school om zich te verbergen voor twee aanvallers, maar ze volgden hem naar binnen en schoten hem dood, volgens de politie.

Die nacht werd Noraima Yaneth Contreras Rodríguez op straat gedood door een aanvaller nadat een auto naast haar was opgetrokken. Een paar minuten later schoten twee mannen Saida Yasmith Laguado Suarez voor haar huis neer.

In een ander grensstadje in het noordelijke deel van Tachira, werd op 25 maart een vrouw genaamd Karla Yuraima Fagundez gedood in een botsing tussen groepen vlees-smokkelaars en leden van de Bolivariaanse Nationale Garde (Guardia Nacional Bolivariana - GNB).

Autoriteiten hebben al deze handelingen toegeschreven aan groepen die strijden om de controle over smokkelroutes, met name het Volksbevrijdingsleger (Ejército Popular de Liberación - EPL) en Venezolaanse paramilitaire troepen die bekend staan ​​als colectivos.

(Suriname Mirror/InSightCrime)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten