maandag 15 april 2019

Brazilië hanteert Japanse methode van politieoptreden om openbare veiligheid te handhaven

Koban-politieboxen in Braziliaanse stijl zijn al te vinden in stedelijke gebieden



In heel Brazilië worden door Japanners geïnspireerde methoden van politieoptreden toegepast om de verslechtering van de openbare veiligheid in het land tegen te gaan. Een ceremonie om de adoptie van het kōban politie box systeem (een klein politiebureau) door de Braziliaanse autoriteiten te effectueren vond plaats in Brasília afgelopen vrijdag, 12 april 2019. 

Leden van het JICA (Japan International Cooperation Agency), de Japanse politie en Japanse ambassademedewerkers waren aanwezig. Koban is aangeprezen als het antwoord op de stijgende straatcriminaliteit in verschillende landen, en politiediensten uit het Verenigd Koninkrijk (VK) en de VS hebben gekeken naar het koban-systeem.

Tijdens de ceremonie prees president Jair Bolsonaro de inspanningen van het Aziatische land op het gebied van misdaadpreventie, met name de regelmatige bezoeken van officieren aan lokale bedrijven en huizen, waardoor politiemensen de gemeenschap die zij dienen kunnen leren kennen.

Het Japan International Cooperation Agency werkt al sinds 2000 aan het verspreiden van community-based politie-activiteiten in Brazilië. Het Agency heeft zowel Japanse politieagenten naar Braziliaanse steden als São Paulo gestuurd en training gegeven aan Braziliaanse officieren in Japan.

Koban-politieboxen in Braziliaanse stijl zijn al te vinden in stedelijke gebieden waar het project is geïmplementeerd. Gewezen als het antwoord op de stijgende straatcriminaliteit in verschillende landen, en bestudeerd als een mogelijk alternatief door het VK en de VS, is de Kōban een vorm van community policing.

Kōban-politiebureaus bevinden zich vaak in de buurt van metrostations, banken en drukke uitgaansgebieden. Hun locaties helpen om criminele activiteiten te ontmoedigen en helpen snel antwoorden te bieden op actuele misdaden.

In Japan worden kōban door het publiek gebruikt om aanwijzingen te vragen, straatadressen te vinden (de politie heeft uitstekende lokale kaarten) en om verloren goederen te melden. In Brazilië zullen kōbans worden gebruikt om de criminaliteit in Brazilië te helpen ontmoedigen en verminderen. Het aantal moordslachtoffers bedroeg vorig jaar ongeveer 60.000. Verbetering van de veiligheid is een van de topprioriteiten voor de administratie van president Jair Bolsonaro.

(Suriname Mirror/The Rio Times)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten