maandag 15 april 2019

De Ware Tijd: 'De dagen van RGB-minister Samsoedien lijken geteld'

'President zou al hebben besloten om bewindsvrouwe te vragen om op te stappen'


De dagen van minister Roline Samsoedien van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) in het kabinet Bouterse II lijken geteld. De president zou al hebben besloten om de bewindsvrouw te vragen om op te stappen, zegt een zogenoemde insider, zo schrijft de Ware Tijd vanmiddag 15 april 2019. En zoals te doen gebruikelijk lijkt te zijn geworden bij de redactie van de Ware Tijd, gaat die krant af op wat een 'anonieme' bron, deze keer 'een insider', beweert. 

De regering wacht nu op een geschikt moment om dat bekend te maken.

De minister kwam twee weken geleden onder vuur te liggen in het parlement vanwege vermoedelijke betrokkenheid bij dubieuze gronduitgifte. De knuppel werd in het hoenderhok gegooid door ABOP-Assembleelid Edward Belfort die beweerde, dat Samsoedien betrokken was bij een obscure grondruil. Hij kon echter geen bewijs aan het college presenteren.

Twee dagen daarna kwam VHP-fractielid Mahinder Jogi wel met bewijzen. dat Samsoedien gronden had aangevraagd en gekregen voor zichzelf en voor een bedrijf waarvan ze aandeelhouder was. Dat was gebeurd in 2011, in de periode toen ze districtscommissaris (dc) was. Het pikante is dat ze, aldus Jogi, eerst een negatief advies als dc had uitgebracht toen desbetreffende terreinen door derden waren aangevraagd. Enkele dagen na haar negatieve advies vroeg ze zelf de gronden aan en gaf als districtscommissaris daarop positief advies aan de toenmalige minister van RGB. In De Nationale Assemblee zei Samsoedien geen enkele betrokkenheid te hebben bij de grondruil die door Belfort was aangevoerd. Zij ontkende niet in haar periode als dc terreinen te hebben aangevraagd, maar of het de gronden waren waarvan Jogi gewag had gemaakt wist ze niet. Zij zou eerst haar documenten moeten raadplegen.

De grond te Dirkshoop in Saramacca, ongeveer 1 hectare, had ze aangevraagd om drooggewassen te telen na haar pensionering. Dit terrein heeft zij naar verluidt intussen doorverkocht. Ook een kleiner perceel, eveneens te Dirkshoop, heeft Samsoedien voor zichzelf aangevraagd, nadat zij afwijzend had geadviseerd op de aanvraag van een stichting die daar een kerk wilde bouwen. In 2015 reageerde ze als dc van Wanica positief op een aanvraag van Surigo Farms, een landbouwbedrijf van haar zoon Riaaz Kariem. De grond was aangevraagd door ene Carlo Zeeman destijds districtssecretaris op het commissariaat waar Samsoedien als dc de scepter zwaaide. Volgens Jogi was haar secretaresse op het commissariaat tevens onder-bestuursopzichter, medeoprichter van Surigo Farms. Uiteindelijk werd de 35 hectare aan het bedrijf toegewezen. De bewindsvrouwe was ook een van de aandeelhouders van deze onderneming. Samsoedien deelde het parlement mee, dat ze de aandelen had overgedragen aan andere aandeelhouders toen ze als minister werd benoemd.

De oppositie nam geen genoegen met haar antwoord en op voorstel van ABOP-fractielid Marinus Bee werd haar de ruimte gegeven zich beter voor te bereiden en op een ander tijdstip het parlement te infomeren over deze kwestie.

Er zou sprake zijn van dusdanige onregelmatigheden waardoor Samsoediens positie als minister volgens de zogenoemde insider 'onhoudbaar' is geworden.

Vernomen wordt, aldus de Ware Tijd, dat president Bouterse vrijdag tot laat 's avonds met enkele adviseurs heeft vergaderd waarbij ook deze zaak zou zijn besproken. Indien het tot ontslag komt, is Samsoedien de vierde opeenvolgende minister bij RGB die voortijdig gevraagd wordt de portefeuille in te leveren, sinds dit departement in 2005 werd ingesteld. Alleen Michael Jong Tjien Fa, de eerste RGB-minister, heeft een volle termijn gezeten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten