zaterdag 16 maart 2019

Bekende 62-jarige Nicaraguaanse marathonloper Alex Vanegas naar Costa Rica gevlucht

(Bron foto: Twitter)
Vanegas zat bijna vier maanden gevangen voor steun aan protesten tegen president Ortega


Alex Vanegas, de 62-jarige Nicaraguaanse marathonloper die bijna vier maanden gevangen zat voor het steunen van de protesten tegen president Daniel Ortega, is naar Costa Rica gevlucht kort nadat hij uit de gevangenis was vertrokken, zei zijn zoon woensdag 13 maart.

'Hij ontsnapte deze week en is momenteel in Costa Rica. Hij had problemen met een van zijn testikels vanwege de mishandelingen die hij in de gevangenis had ondergaan', vertelde zijn zoon, Byron Vanegas, die om veiligheidsredenen weigerde om meer details te verstrekken, aldus persbureau AFP zaterdag 16 maart 2019.

Hij weigerde ook te onthullen of zijn vader naar Costa Rica was gevlucht voor medische hulp of om een toevluchtsoord te zoeken in het buurland.


Vanegas, die formeel niet werd beschuldigd tijdens zijn gevangenschap, was een van de 100 demonstranten die op 27 februari werden vrijgelaten, vóór de hervatting van de gesprekken tussen de regering en de oppositie. Gesprekken werden deze week opgeschort na de eis van de oppositie om de resterende 'politieke gevangenen' te bevrijden.



In de volksmond bekend als 'de marathonloper', liep Vanegas met protestborden met teksten die de afzetting van Ortega uit de macht eisten of die herinnerden aan de slachtoffers van zijn onderdrukking. Hij was ten minste vijf keer tijdelijk gevangen en was 'verontwaardigd', zei hij eens tegen AFP, over zijn langdurige gevangenneming die begon op 2 november.


Nadat hij in februari was vrijgelaten en huisarrest had gekregen, werd hij nog minstens twee keer langer vastgehouden om de straat op te gaan om te protesteren tijdens het rennen.

Voormalige gevangenen zijn niet in staat om de straat op te gaan, te werken, naar de dokter te gaan of een sociaal leven te leiden, en worden regelmatig lastiggevallen door de politie of buren die tot de partij van de regering behoren, aldus ex-gevangenen die met AFP heeft gesproken.


Geconfronteerd met deze situatie, besloot Vanegas om naar Costa Rica te vluchten, waar al meer dan 50.000 Nicaraguanen zijn die aan de onderdrukking zijn ontsnapt na de protesten die in april uitbraken. De protesten eindigden in oktober vanwege een wet die protesten bestraft met maximaal 20 jaar gevangenisstraf.

Tijdens zijn jeugd steunde de marathonloper de strijd tegen de regering van Somoza, die in 1979 ten val werd gebracht door de revolutie. Die werd geleid door het Frente Sandinista de Liberación Nacional (FSLN), dat vandaag de dag nog steeds aan de macht is.

Het geweld van de protesten tegen Ortega, die de leiding had over 12 jaar, liet minstens 325 doden achter en meer dan 700 gearresteerden, volgens humanitaire groepen. Het veroorzaakte ook aanzienlijke schade aan de economie.


(Suriname Mirror/The Tico Times/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten