zaterdag 16 maart 2019

Committee to Protect Journalists: 'Venezolaanse autoriteiten moeten zware mishandeling Poolse journalist onderzoeken'

Leden beruchte Fuerza de Acciones Especiales (FAES) verdacht van aanval op Tomasz Surdel



De Venezolaanse autoriteiten zouden een dringend en grondig onderzoek moeten instellen naar de gewelddadige aanval op verslaggever Tomasz Surdel, aldus het Committee to Protect Journalists (CPJ).

Surdel, de correspondent in Venezuela voor de Poolse krant Gazeta Wyborcza, reed donderdag 14 maart 2019 door het Bello Monte-district in Caracas, toen een groep gewapende mannen zijn auto stopte, zijn identificatie verifieerde en hem vervolgens aanviel, volgens zijn werkgever en sociale media-berichten door lokale persvrijheidsgroepen.


'We zijn gealarmeerd door de ernst en snelheid van toenemend geweld en vijandigheid jegens journalisten die in Venezuela werken en maken ons ernstig zorgen over hun veiligheid', zei Natalie Southwick, Programmacoördinatrice van Midden- and Zuid-Amerika van het comité in New York. 'Venezolaanse autoriteiten zouden onmiddellijk de gerichte aanval op Tomasz Surdel moeten onderzoeken en de verantwoordelijken moeten identificeren.'

Gewapende mannen in zwarte uniformen stopten de auto van Surdel, vroegen om zijn identificatiedocumenten en spraken vervolgens met een onbekende derde partij op de radio, zei Bartosz Wielinski, van de Buitenland-redactie van Gazeta Wyborcza die met Surdel sprak, tegen het  CPJ. Na de radiocommunicatie, vroegen de mannen aan Surdel om de auto te verlaten, plaatsten een kap over zijn hoofd en gingen hem op zijn gezicht en ribben slaan, vertelde Wielinski aan CPJ. Ze richtten vervolgens een pistool op Surdel's gezicht en trokken de trekker over - onthullend dat het niet geladen was - voordat zij hem op straat achterlieten, vertelde Surdel het Sindicato Nacional de Trabajadores de la Prensa de Venezuela (SNTP)., de media-vakbond van het land.


Het gezicht van Surdel was opgezwollen en hij kon nauwelijks praten na de aanval, maar hij had geen gebroken botten, volgens Wielinski en Gazeta Wyborcza.

Wielinski vertelde het CPJ, dat de berichtgeving van Gazeta Wyborcza over Venezuela zeer kritisch is over de regering van Maduro en dat de krant klachten over de berichtgeving van de Venezolaanse ambassade in Warschau heeft ontvangen.

Een bericht van Gazeta Wyborcza beschrijft de aanvallers als leden van de Fuerza de Acciones Especiales (FAES) van de Venezolaanse Nationale Politie, een commando-eenheid van de politie. Gazeta Wyborcza heeft geen informatie verstrekt ter ondersteuning van deze claim, en deze kon niet onafhankelijk worden geverifieerd door het CPJ.

CPJ's oproepen aan het Venezolaanse Parket, dat belast is met het onderzoeken van misdaden in het land, zijn onbeantwoord gebleven.

Lokale en internationale journalisten die de aanhoudende politieke crisis in Venezuela behandelen, hebben te maken gehad met dreigementen, pesterijen en geweld door meerdere groepen, waaronder staatsveiligheidstroepen, demonstranten en gewapende burgers, heeft CPJ gedocumenteerd.

(Suriname Mirror/Committee to Protect Journalists/France24/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten