zaterdag 16 maart 2019

Nicaragua laat 50 gevangenen vrij in de hoop op hervatting politieke dialoog

(Bron foto: AFP)
Oppositie eist vrijlating van alle meer dan 570 politieke gevangenen


De Nicaraguaanse regering heeft vrijdag 15 maart 2019 een tweede groep gevangenen vrijgelaten, nadat de oppositie had geëist dat meer gedetineerden moesten worden vrijgelaten voordat de politieke dialoog om een ​​uitweg uit een nationale crisis te vinden, zou worden hervat. 

Het ministerie van Binnenlandse Zaken zei, dat 50 mensen - die door de oppositie als politieke gevangenen worden beschouwd - zijn vrijgelaten, aansluitend op 100 anderen die op 27 februari waren vrijgelaten, de dag dat besprekingen tussen de regering en haar tegenstanders opnieuw waren begonnen.


De gesprekken vielen uiteen toen de oppositie de voortgezette dialoog afhankelijk stelde van de vrijlating van 'alle politieke gevangenen'.

Een commissie die verwanten van de gedetineerden vertegenwoordigt, zei dat er nog steeds meer dan 570 politieke gevangenen in hechtenis zitten. De laatste vrijgelaten gedetineerden verlieten een gevangenis aan de rand van Managua en gingen de stad in. Tientallen bewoners kwamen naar buiten om de Nicaraguaanse vlag te zwaaien en de gevangenen te begroeten.

Nicaragua is in een slopende politieke crisis beland sinds president Daniel Ortega in april vorig jaar probeerde een hervorming van de sociale zekerheid door te drukken, wat leidde tot massale protesten. Toenemende chaos zorgde voor een recessie in de arme Midden-Amerikaanse natie.

Ortega, een voormalige marxistische guerrillaleider uit de Koude Oorlog, die in 2006 werd gekozen, ontketende de protesten. Ongeveer 320 mensen werden gedood en meer dan 600 gevangen gezet, volgens de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Rechten van de Mens.

(Suriname Mirror/Reuters/La Tercera/Twitter/BBC)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten