zondag 15 december 2019

Rechtbank in El Salvador veroordeelt 373 leden beruchte Mara Salvatrucha-bende tot gevangenisstraffen van maximaal 74 jaar

MS-13 leden verdacht van moord en wapenhandel tot terroristische vereniging


Geheime onderhandelingen tussen criminele groepen en politici over  ondersteuning verkiezingen van 2014


Een rechtbank in El Salvador heeft 373 leden van de beruchte Mara Salvatrucha-bende veroordeeld tot gevangenisstraffen van maximaal 74 jaar voor misdaden variërend van moord en wapenhandel tot terroristische vereniging in een historisch massaproces gelet op het grote aantal verdachten, zeiden de autoriteiten vrijdag 13 december 2019.


De persdienst van de rechtbank zei, dat de zaak ook heeft bevestigd dat er geheime onderhandelingen tussen criminele groepen en politici waren geweest over de ondersteuning van de verkiezingen van 2014, waarvan het bewijs werd gepresenteerd met video's, foto's en transcripties van onderschepte telefoongesprekken.


Rechter Godofredo Salazar bekritiseerde aanklagers voor het niet aanklagen van de politici, van zowel het linkse Farabundo Martí para la Liberación Nacional, of FMLN, en de conservatieve Alianza Republicana Nacionalista of Arena. Onder degenen in de opnames waren Norman Quijano, ex-president van de Wetgevende Vergadering, en San Salvador's burgemeester Ernesto Muyshondt van Arena, evenals een voormalige FMLN minister van Binnenlandse Zaken. Quijano heeft de aantijgingen ontkend en gezegd dat hij nooit gangsters heeft ontmoet om over iets te onderhandelen.


Muyshondt erkende in een interview met de lokale televisie, dat hij bendeleden had ontmoet, maar zei dat het was om hen te vragen zijn partij-aanhangers te laten stemmen.

El Salvador heeft jaarlijks een van de hoogste moordpercentages ter wereld gemeld, hoewel het aantal moorden dit jaar ongeveer de helft lager ligt dan in 2015, toen het de meeste moorden per inwoner ter wereld had.

President Nayib Bukele trad op 1 juni aan en beval zijn nieuwe hoofd van de Nationale Politie om bendes aan te pakken in het licht van de toenemende aanvallen op veiligheidstroepen. 'Dit geeft positieve signalen' van samenwerking tussen het ministerie van Justitie, politie en Officieren van Justitie, zei veiligheidsanalist Ricardo Sosa over de veroordelingen. 'Er is een verschuiving opgetreden ten opzichte van de vorige regering en er is aandacht besteed aan het herstellen van territorium, de sociale structuur en het bieden van rust aan de bevolking met een significante vermindering van geweld.

Bukele's 'grote uitdaging', voegde Sosa toe, zal zijn 'om te werken aan iets dat nog nooit is gedaan: revalidatie en herintreding van gevangenen in een land met 28 penitentiaire inrichtingen met meer dan 38.000 gevangenen en een overbezetting van ongeveer 140%.' 

Naar schatting behoren meer dan 65.000 volwassenen en jongeren tot 'marras' of bendes, in El Salvador, meestal Mara Salvatrucha ofwel MS-13 en ook Calle 18, (Barrio 18, Mara 18, of gewoon La 18). De bendes zijn betrokken bij drugshandel, afpersing en georganiseerde misdaad en krijgen de schuld van het grootste deel van het geweld in het land.

In 2015 definieerde het Hooggerechtshof van El Salvador MS-13 en Calle 18 als terroristische groeperingen, waardoor rechtbanken bendeleden strengere straffen konden opleggen.



(Suriname Mirror/VoA Noticias/The Associated Press/La Vanguardia/Twitter/ YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten