donderdag 26 december 2019

Herkomst 40 miljoen Amerikaanse dollars bij Chotelal blijft een raadsel... - Van Trikt heeft het antwoord niet

CBvS-governor Van Trikt: 'Die vraag moet u aan de president stellen'

'Alle andere cambio's worden gevoed uit andere partijen, waarom stellen we die vraag niet, maar wel over die ene cambio die goedkope dollars aanbiedt?'


De herkomst van de veertig miljoen Amerikaanse dollars die bij City Cambio, in de volksmond Chotelal, tegen een lagere wisselkoers wordt aangeboden, blijft een raadsel. Ook Centrale Bank-governor Robert van Trikt heeft geen pasklaar antwoord. 'Die vraag moet u aan de president stellen', zei hij nadat hem dinsdagmiddag tijdens een persconferentie bij de bank nadrukkelijk werd gevraagd naar de herkomst van het geld, aldus de Ware Tijd vandaag, donderdag 26 december 2019.

Van Trikt werd erop gewezen dat president Desi Bouterse op een persconferentie en in het programma 'Bakana Torie' via staatsradio SRS had beloofd, dat hij zou interveniƫren met goedkope dollars. Enerzijds om de koers omlaag te brengen en anderzijds om te voorzien in de behoefte van het publiek om tegen een lage koers Amerikaanse dollars te kopen voor het betalen van huishuur en andere verplichte uitgaven. Enkele dagen daarna werden inderdaad de 'goedkope' dollars aangeboden aan het publiek.

De governor vond de vraag naar de herkomst van de veertig miljoen Amerikaanse dollars in eerste instantie 'raar en overbodig'. Daarna zei hij, dat het geld uit verschillende bronnen of sectoren afkomstig kan zijn. Uit welke precies kon hij niet aangeven.

Voor Van Trikt is het proces belangrijk hoe vreemde valuta, volgens hem sinds het verre verleden, terechtkomen bij de cambio's en de rol die de Centrale Bank daarin vervult. De CBvS moet als toezichthouder op het vreemde valuta verkeer de compliance-regels en de Bankwet toepassen. De governor stelde, dat uit verschillende sectoren gelden worden gestort bij de Centrale Bank. Die stelt het geld via de andere banken ter beschikking om te voorzien in de behoefte van hun klanten, waaronder de cambio's.

Van Trikt: 'Maar, we weten ook dat alle andere cambio's worden gevoed uit andere partijen. Waarom stellen we die vraag niet, maar wel over die ene cambio die goedkope dollars aanbiedt?' Volgens de governor wordt dit beleid al meer dan 34 jaar gedoogd, maar moet er een einde aan komen, 'want het zijn gewoon speculanten'.

Van Trikt gaf aan, dat de cambio's vrij zijn welke koers dan ook te hanteren. 'Onze taak is toezicht uitoefenen op basis van de wetten Toezicht Geldtransactiekantoren en Toezicht Bank- en Kredietwezen. Er is elke dag rapportage van de cambio's.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten