woensdag 23 oktober 2019

Witte klokvogel in Braziliaanse Amazone waarschijnlijk de meest luidruchtige vogel op aarde

Met een kreet luider dan een brulaap trekt mannetje aandacht van vrouwtje

(Bron foto's: Twitter)

De ene danst, de andere verzamelt takken: vogels versieren hun vrouwelijke soortgenootjes elk op een eigen manier. Maar, als de witte klokvogel (Procnias albus) een vrouwtje op het oog heeft, dan ben je liever niet in de buurt. Met een kreet - luider dan die van een brulaap – trekt hij de aandacht van een dame.

Tot voor kort mocht de kleine schreeuw piha zichzelf nog de luidste vogel ter wereld noemen, maar volgens een nieuw onderzoek, dat gepubliceerd werd in het vaktijdschrift Current Biology, stoot de witte klokvogel de schreeuw piha van de troon.



Onder het motto ‘hoe luider, hoe beter’, produceert de lawaaierige vogel met wijd opengesperde bek een geluidssterkte van wel 125 decibel (dB). Daarmee is hij zeker 9 decibel ‘sterker’ dan de schreeuw piha, en luider dan de brulaap, een kettingzaag of de claxon van een auto. 'Het lijken wel buitenaardse wezens', aldus Jeff Podos, bioloog aan de University of Massachusetts Amherst en auteur van de studie.



De (ivoor) witte klokvogel is een zangvogel die in het Amazonewoud van Brazilië leeft. Een volwassen dier weegt amper 250 gram, wat opmerkelijk is gezien hij even luidruchtig kan zijn als een politiesirene. Hoe hij dat doet, is voorlopig onduidelijk. Vermoedelijk heeft de vogel zijn brulkunsten te danken aan een sterk stel buikspieren en ribben.

Mario Cohn-Haft, curator op het gebied van vogels aan het Instituto Nacional de Pesquisas da Amazônia in Manaus in Brazilië, bracht na een onderzoeksreis een exemplaar van een mannelijke witte klokvogel mee voor het museum.

Hij onderzocht de vogel en ontdekte, dat de ribben van het dier omringd waren door een dikke, geprononceerde buikspier. Hij vermoedde dat die bijzondere bouw iets te maken had met hun harde gekrijs.


Toen ze ontdekten, dat er nog geen publicaties waren over klokvogels of hun geluid, trok een onderzoeksteam naar het regenwoud om opnamen te maken van het geschreeuw van de mannetjes. (De vrouwtjes, die een groengeel verenkleed hebben, produceren helemaal geen geluid.)

De luide kreet wordt in het bijzonder gebruikt om vrouwtjes te lokken. En dat doen ze op een merkwaardige manier: door recht in het ‘gezicht’ te brullen. Bovendien blijven de vrouwtjes dichtbij de mannetjes zitten tijdens het gebrul. Verwonderlijk vonden de onderzoekers dat.

'We zouden graag weten waarom de vrouwtjes vrijwillig dicht bij de mannetjes blijven terwijl die mannetjes zo luid zingen', aldus Podos. 'Misschien willen ze de mannetjes van dichtbij beoordelen en nemen ze de kans op gehoorbeschadiging op de koop toe.'

Vermoedelijk beoordelen de vrouwtjes de mannetjes op hun volume. Wie het hardste schreeuwt, geniet wellicht de voorkeur.

(Suriname Mirror/Current Biology/National Geographic/Twitter/Scribd Suriname Mirror)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten