zaterdag 7 september 2019

Chinees verbod op fentanyl moet slag toebrengen aan criminelen in Mexico

(Bron foto: Excelsior)
Mexico had in augustus een reeks inbeslagnames van synthetische drugs


Zal een Chinees verbod op fentanyl uiteindelijk de activiteiten van criminele groepen in Mexico belemmeren? Autoriteiten in Mexico blijven grote inbeslagnames maken van de dodelijke synthetische opioïde fentanyl, terwijl China, 's werelds topproducent van het medicijn, de regels aanscherpt. 

De strijdkrachten van Mexico hebben op 26 augustus bijna 24 ton fentanyl in de Pacifische haven van Lázaro Cárdenas in de zuidwestelijke staat Michoacán in beslag genomen. Autoriteiten ontdekten het medicijn op een Deens schip dat China had verlaten.

Het vrachtmanifest van het schip identificeerde het product als calciumchloride, maar de stof testte in feite positief voor fentanyl, nadat de autoriteiten een willekeurige bemonsteringstest hadden uitgevoerd, volgens de krant Excelsior. De lading was bestemd voor Sinaloa, net aan de kust in het noorden. Mexico heeft in de loop van augustus een reeks inbeslagnames van synthetische drugs en hun chemicaliën uitgevoerd.

Aan het begin van de maand ontdekten douanebeambten op de internationale luchthaven in Mexico-Stad een lading van twee kilogram precursor-chemicaliën die werden gebruikt om fentanyl te maken. Later op 8 augustus heeft de Federale Politie in de staat Baja California, langs de grens tussen de VS en Mexico, volgens een officieel persbericht 4.000 fentanyl-pillen en meer dan 16 gram synthetische drugs in beslag genomen die vermoedelijk methamfetamine zijn. Een kilo fentanyl kost ongeveer $ 32.000, wat volgens wetshandhavingsambtenaren kan worden gebruikt om één miljoen pillen te maken met een straatwaarde van meer dan $ 20 miljoen. Toch is slechts twee milligram van het medicijn een dodelijke dosis voor de meeste mensen, volgens de Drug Enforcement Administration (DEA).


China is goed voor de overgrote meerderheid van illegale fentanyl en zijn chemicaliën die de Verenigde Staten bereiken. Amerikaanse functionarissen hebben het land onder druk gezet om de productie van het medicijn aan te pakken. In april van dit jaar hebben functionarissen in China alle varianten van de krachtige opioïde verboden in een poging het aanbod af te sluiten.

(Suriname Mirror/InSight Crime/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten