dinsdag 20 augustus 2019

Rijstaanplant in Nickerie dreigt gedeeltelijk verloren te gaan door zware regenval

'Wanneer een veld veel rode rijst heeft, dan is kans groot dat rijstplanten door zware regens en windstoten omvallen'


Door de zware regenval van de afgelopen dagen dreigt de rijstaanplant in Nickerie gedeeltelijk verloren te gaan. Een belangrijk deel van de ingezaaide 28.000 hectare staat nu in bloei en het andere deel moet in september worden afgeoogst. De meeste lijnen staan tussen tien uur 's morgens en twee uur 's middags in bloei 'en als in die periode de regen intensief valt dan is het mogelijk dat de stampers van de planten niet bevrucht worden', zegt Nareen Gajadien, directeur van het Anne van Dijk Rijstonderzoekscentrum Nickerie (Adron) vandaag, dinsdag 20 augustus 2019, in de Ware Tijd.

Hierdoor kunnen lege korrels ontstaan met als gevolg minder opbrengsten voor rijstboeren. Gajadien kan echter niet exact zeggen hoeveel schade de rijstplanten kunnen oplopen. 'Dat hangt geheel af van de intensiteit van de regen in de bloeifase. Wanneer een veld veel rode rijst heeft, dan is in dat geval de kans groot dat de rijstplanten door de zware regens en windstoten omvallen.'

Bramdew Rampadarath, voorzitter van de Vereniging van Padieproducenten (VPP), benadrukt dat het gaat om een overmachtsituatie nu in deze overgangsperiode van het natte naar het droge seizoen nog behoorlijk wat neerslag valt.

Rampadarath weet niet of de rijstboeren in de afgelopen seizoenen de schade door lege korrels hebben aangegeven bij de instanties. De VPP-voorman zegt, dat bij de oogst zal blijken hoeveel schade de rijstplanten hebben opgelopen.

Bij rijstboer Dhiradj Uday is een deel van zijn aanplant omgevallen. 'We hebben veel neerslag gehad op onze velden waardoor de rijstplantjes veel schade hebben opgelopen.' Hij moet in de eerste week van september zijn oogst binnenhalen en hoopt dat tegen die tijd het weer zal meewerken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten