dinsdag 20 augustus 2019

Archeologen in Vichama, Peru, vinden muurreliëf van mensachtige pad die wellicht 3.800 jaar oud is

(Bron foto: Andina)
Gevonden scène stelt waarschijnlijk de 'komst van water' door regenval voor


Een muurreliëf afbeelding waarvan wordt gedacht dat deze 3.800 jaar oud is, is ontdekt door archeologen in Peru. De muur, die maandag 19 augustus 2019, werd onthuld, werd gevonden in een openbaar ceremonieel gebouw op de locatie Vichama, ten noorden van Lima. 

De complexe gebeeldhouwde scène toont iconografie inclusief een mensachtige pad en voorstellingen van mensen. Dr. Ruth Shady Solís, directrice van de Zona Arqueológica Caral (ZAC), gelooft dat de scène de 'komst van water' door regenval voorstelt.

Ze zegt dat padden in de Andes-beschaving water vertegenwoordigden en dat het gezicht eronder mensen voorstelt die wachten op regen om de continuïteit van het leven te verzekeren.


Een andere afbeelding die in de buurt is gevonden, toont vier menselijke hoofden met slangen eromheen en wat lijkt op een zaadje met een gezicht.

Onderzoekers zeiden dat de sculpturen waarschijnlijk in een periode van schaarste en hongersnood zouden zijn geproduceerd.

Tatiana Abad, een andere archeologe op de site, zei tijdens een persconferentie maandag dat het snijwerk een tijd van 'crisis' was voor de mensen die daar wonen.

De Vichama-site bevindt zich in de provincie Huaura in het hedendaagse Peru, ongeveer 150 kilometer ten noorden van de hoofdstad Lima.



De opgraving begon daar in 2007 en experts geloven dat het een oude landbouw- en visserijgemeenschap was. Ze beschouwen het als een van de belangrijkste bevolkingscentra uit de Caral-beschaving, ook bekend als Norte Chico, waarvan men denkt dat het 5.000 jaar oud is.

De geheime stad Caral, in de provincie Barranca in Peru, wordt beschreven als het oudste beschavingscentrum in Noord- en Zuid-Amerika. De site is in 2009 uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoed. Men denkt dat de beschaving op mysterieuze wijze is gedaald rond 1800 voor Christus - en Dr. Shady zei maandag dat de nieuwe Vichama-muurreliëfs, die veranderingen in het lokale klimaat vertegenwoordigen, kunnen wijzen op waarom.


(Suriname Mirror/Andina/BBC/EuroNews/Peru21/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten