dinsdag 20 augustus 2019

Meer dan 500 miljoen bijen de afgelopen drie maanden in Brazilië gestorven

Onderzoekers geven schuld massale bijensterfte aan het gebruik van pesticiden


Meer dan 500 miljoen bijen zijn de afgelopen drie maanden in Brazilië gestorven. In de staat Rio Grande do Sul werden 400 miljoen dode bijen gevonden - bijenhouders in vier staten rapporteerden de massale sterfgevallen. Onderzoekers hebben de schuld gegeven aan het gebruik van pesticiden - chemische stoffen die worden gebruikt om ongedierte te doden. 

Bijen spelen een heel belangrijke rol in de voedselketen - waarbij ongeveer een derde van het voedsel dat we eten afhankelijk is van bestuiving, voornamelijk door bijen. Deze omvatten groenten en fruit zoals avocado's, broccoli en kersen.

De belangrijkste doodsoorzaak voor deze bijen was het gebruik van pesticiden die producten bevatten die in Europa verboden zijn, zoals neonicotinoïden en fipronil. De EU heeft afgelopen april een bijna volledig verbod op neonicotinoïden ingesteld vanwege de ernstige schade die het bijen kan veroorzaken. Maar, in hetzelfde jaar heft Brazilië beperkingen op aan pesticiden - ondanks tegenstand van milieuactivisten die het het 'gifpakket' noemden.

Het gebruik van pesticiden in Brazilië is volgens Greenpeace toegenomen met 193 producten die chemicaliën bevatten die in de EU zijn verboden en die in de afgelopen drie jaar in Brazilië zijn geregistreerd. Het land gebruikt pesticiden, omdat de economie zo afhankelijk is van de landbouw.

(Suriname Mirror/Jornal Economico/BBC/ScienceAlert)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten