zaterdag 24 augustus 2019

Honderden nieuwe branden uitgebroken in het Braziliaanse Amazonegebied

(Bron foto: AFP)
Bolsonaro: 'Bosbranden zijn in de hele wereld en kunnen geen reden kunnen zijn voor internationale sancties'

'Bolsonaro wil een ​​snelweg, een brug en een energiecentrale te bouwen in het hart van het Amazonewoud'


In het Braziliaanse Amazonegebied zijn eind deze week honderden nieuwe branden uitgebroken. Dat heeft het Braziliaanse Instituto Nacional de Pesquisas Espaciais (INPE) zaterdag 24 augustus 2019 bekendgemaakt.

INPE meldde dat tussen donderdag en vrijdag (plaatselijke tijd) 1.663 nieuwe branden in Brazilië zijn ontstaan. Ruim de helft daarvan woedt in het Amazonewoud.


In Brazilië zijn dit jaar inmiddels bijna 79.000 branden waargenomen. Dat is het grootste aantal sinds 2013. Volgens critici van de regering zijn de branden het gevolg van het milieubeleid van Jair Bolsonaro. De president wordt ervan beschuldigd zijn aanhangers in de houtkap-, mijnbouw- en landbouwsector te bevoordelen.



Hij heeft toegezegd meer landbouw en houtkap in de Amazone toe te staan en meer vergunningen aan de mijnindustrie te verlenen.

De Braziliaanse regering gaat militairen inzetten bij de bestrijding van de branden in de Amazone. President Bolsonaro heeft vrijdagmiddag een decreet uitgevaardigd dat dat mogelijk maakt. In een tv-toespraak lichtte hij dat ’s avonds toe. Daarin zei hij ook dat ‘bosbranden in de hele wereld voor komen en geen reden kunnen zijn voor internationale sancties’.

Ook benadrukte hij de noodzaak van ‘economische dynamiek’ in de Amazone. de opgenomen rede op de Braziliaanse televisie over de Amazone-crisis verklaarde Bolsonaro onder meer, dat het ‘zero tolerance’-beleid van zijn regering ten opzichte van criminaliteit ook geldt op het gebied van milieudelicten.

Bolsonaro verklaarde de grote hoeveelheid branden vooral door de weersomstandigheden. 'We zitten in een traditioneel heet en droog seizoen, met zware winden die ieder jaar helaas voor branden zorgen in de Amazone. In jaren met meer regen zijn de branden minder intens, in hetere jaren zoals dit jaar, komen ze in grotere frequentie voor. Maar, hoewel de branden dit jaar niet boven het gemiddelde van de laatste 15 jaar liggen, zijn we niet tevreden met wat we nu zien. We gaan sterk optreden om de branden in de Amazone te controleren. Aan de andere kant moet dit onderwerp met kalmte worden behandeld. Ongefundeerde berichten verspreiden, binnen of buiten Brazilië, draagt niet bij aan het oplossen van het probleem. En dienen alleen politieke doelen en desinformatie.’

Maar,Volgens documenten in handen van het gerenommeerde Franse weekblad Le Nouvel Observateur, wil Bolsonaro een ​​snelweg, een brug en een energiecentrale te bouwen in het hart van het grootste tropische bos ter wereld. De extreem-rechtse president wil de Amazone doorkruisen om Brazilië meer economische power te geven, zou uit de documenten blijken.


'Ontwikkelingsprojecten moeten worden geïmplementeerd in het Amazonebekken om het te integreren in de rest van het nationale grondgebied om internationale druk te bestrijden voor de uitvoering van het “Triple A” -project. Om dit te doen, is het noodzakelijk om de waterkrachtcentrale van de rivier de Trombetas, de brug van Óbidos op de Amazone en de weg BR-163 naar de grens te bouwen.' 

(Suriname Mirror/AD/De Telegraaf/Welingelichtkringen.nl/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten