zaterdag 24 augustus 2019

Minister Akiemboto: 'Als parlement en regering kunnen we niet anders dan komen tot een acceptatiedocument'

'Als klein land staan we niet los van de geopolitieke ontwikkelingen in de wereld'


Nieuwe onderhandelingen met Alcoa zijn niet meer mogelijk, hoe graag leden van het parlement dat ook willen. Na felle discussies in het parlement zei minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) gisteravond, dat parlement en regering niet anders kunnen dan te komen tot een acceptatiedocument, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, zaterdag 24 augustus 2019.

'We zullen inhoudelijk met elkaar moeten nagaan en beter formuleren waardoor we een beter resultaat kunnen halen. We moeten ook niet vergeten, dat we in een zakelijke overeenkomst zijn met Alcoa, dat geen zomaar bedrijf is in de wereld. En als klein land staan we niet los van de geopolitieke ontwikkelingen in de wereld en is het belangrijk hoe wij omgaan met dit soort vraagstukken', hield de bewindsman het parlement voor.

Hij zal namens de regering maandag beginnen aan de inhoudelijke beantwoording van de vele vragen die zijn gesteld.

In twee dagen heeft het parlement zowel technisch, politiek en af en toe ook emotioneel, de aan haar gepresenteerde conceptwetten tussen de regering en Alcoa besproken. De rode draad bij zowel de oppositie als de coalitie is, dat een uiteindelijke overeenkomst een meer nationaal karakter moet hebben en het resultaat veel beter zal moeten zijn dan nu het geval is. In de discussies zijn vrijwel alle aspecten aan de orde gekomen.

De basis voor de discussies is het rapport van een parlementaire commissie die de onderhandelingen en de daaruit voortgevloeide contracten heeft geanalyseerd. De regering die snel deze kwestie afgewikkeld wil zien heeft, hoewel parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons al had besloten dat de beantwoording maandag zou plaatsvinden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten