vrijdag 12 juli 2019

Zwaargewond Guatemalteeks migrantje (10) aangetroffen naast vermoorde vader in Mexico

De twee kwamen in handen terecht van een van de grootste en gewelddadigste drugsbendes Mexico

(Bron: Screenshot YouTube)

De 10-jarige Cristian is zwaargewond aangetroffen naast zijn overleden vader Raúl Hernández (37) in de staat Morelos. Vader en zoon verlieten op 28 mei hun thuisland Guatemala in de hoop een betere toekomst te vinden in de Verenigde Staten. Na een lange tocht kwamen de twee in handen terecht van een van de grootste en gewelddadigste drugsbendes van Mexico, wat de vader uiteindelijk het leven kostte. Dat meldt CNN vandaag, vrijdag 12 juli 2019.

Toen Cristian, zijn vader, oom en neef door Veracruz reisden, werd de familie brutaal aangevallen, zo deelt de voorzitter van de Morelos State Human Rights Commission mee. In hun thuishaven Guatemala had Cristians vader vorig jaar een som geld  aan een smokkelaar betaald die hen naar de Verenigde Staten zou brengen. Dat liep echter niet volgens plan. De mensensmokkelaar liet hen in Mexico achter, waar ze ontvoerd werden. In tegenstelling tot Cristian en zijn vader, konden zijn oom en neef ontsnappen.


Volgens de Mexicaanse staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Pablo Ojeda Cardenas waren de ontvoerders leden van het drugskartel Los Zetas. De criminele bende eiste 12.000 dollar losgeld van de familie, maar zij konden slechts 8.000 dollar neertellen waarna ze niets meer vernamen van de ontvoerders.

Wat er intussen met Cristian, zijn vader, nonkel en oom was gebeurd, was een groot vraagteken. Uiteindelijk werden vader en zoon zes dagen later, op 6 juli, gevonden in de staat Morelos. Hun ontvoerders hadden hen voor dood achtergelaten aan de kant van de weg. De keel van Raúl was doorgesneden. De kleine Cristian - die een snijwond van maar liefst zeven centimeter in zijn nek had - vocht intussen voor zijn leven.

Passanten die het jongetje en zijn vader aantroffen, verwittigden de hulpdiensten. Zij brachten het zwaargewonde kind naar een ziekenhuis in de stad Cuautla. 'De artsen hebben hem geopereerd. Momenteel verkeert hij in goede gezondheid', zo laten de autoriteiten in Guatemala weten.

De drie overlevenden - Cristian, zijn oom en neef - hebben nu twee opties, luidt het. In Mexico wachten op een humanitair visum of terugkeren naar Guatemala.

Migranten in Mexico zijn vaak het slachtoffer van uiteenlopende criminele feiten zoals diefstal, afpersing, verkrachting en moord. Los Zetas staat bekend als een erg gevaarlijke drugsbende, die onder meer wordt gevormd door oud-soldaten uit elite-eenheden van het Mexicaanse leger. Het ontvoeren van mensen in ruil voor losgeld lijkt een van hun specialiteiten, zeggen veiligheidsexperts. Het drugskartel wordt onder andere verantwoordelijk gehouden voor de massamoord op vluchtelingen bij San Fernando in 2010. Die moordpartij, waarbij 72 mensen om het leven kwamen, wordt omschreven als een van de gruwelijkste misdaden in de Mexicaanse drugsoorlog.

(Suriname Mirror/CNN/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten