vrijdag 12 juli 2019

Formele waarschuwing van RvC CBCS voor directielid Matroos-Lasten in de ‘kwestie-Neysa’ - Curaçao

RvC van CBCS heeft vastgesteld dat sprake is geweest van schending geheimhoudingsplicht


De Raad van Commissarissen van de Centrale Bank CBCS heeft het directielid Leila Matroos-Lasten een sanctie aangezegd; naar verluidt krijgt zij vooralsnog een formele waarschuwing in de ‘kwestie-Neysa’ die de CBCS al enkele maanden achtervolgt. Deze voorlopige sanctie kan nog worden gewijzigd zodra daar aanleiding toe bestaat, zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 12 juli 2019.

Het al dan niet door haar verplicht opnemen van vakantiedagen - waarover de laatste dagen in diverse media is gespeculeerd als mogelijke sanctie - staat hier in principe los van, maar werd Matroos-Lasten al eerder dringend verzocht, onder meer in verband met het feitenonderzoek dat door het Openbaar Ministerie (OM) is opgestart.

Alles wijst erop. dat de RvC van de CBCS heeft vastgesteld dat sprake is geweest van schending van de geheimhoudingsplicht door Leila Matroos-Lasten, destijds als waarnemend president maar tegenwoordig is zij directeur-secretaris van de CBCS.

De RvC heeft geoordeeld, dat dit zeer ernstig is.

Toch zou er door de raad ook rekening zijn gehouden met de omstandigheden waaronder Matroos-Lasten heeft gehandeld, toen zij op 22 maart een intern en vertrouwelijk memo van de CBCS over op dat moment nog kandidaat-minister Neysa Schoop-Isenia doorstuurde naar de privémail van Financiën-minister Kenneth Gijsbertha (MAN). Schoop-Isenia, die zich mede hierdoor op een bepaald moment terugtrok voor het ministerschap, deed bij de Landsrecherche aangifte tegen de CBCS en ook Matroos-Lasten persoonlijk. De RvC van de CBCS had direct al een eigen onderzoek aangekondigd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten