vrijdag 12 juli 2019

Zeker vier soldaten gedood in een guerrilla-hinderlaag in zuidwesten Colombia

(Bron foto: Nationaal Leger)
Soldaten aangevallen tijdens patrouilleren in afgelegen gebied aan rand gemeente Barbacoas


Ten minste vier soldaten zijn gedood in een guerrilla-hinderlaag in het zuidwesten van Colombia, zeiden de veiligheidstroepen donderdag 11 juli 2019. De aanslag vond naar verluidt vroeg in de avond plaats in Cumbitara, een gemeente in de onrustige provincie Nariño. 

Volgens de krant El Tiempo werden de soldaten aangevallen tijdens het patrouilleren in een afgelegen gebied aan de rand van de gemeente Barbacoas. Het leger stuurde versterkingen vanuit de provinciehoofdstad Pasto naar het gebied om te onderzoeken wat er gebeurde en om 'de burgerbevolking te beschermen'.


Volgens Mario Vitery, die verantwoordelijk is voor de openbare veiligheid in Nariño, hebben dissidente FARC-guerrillastrijders van de zogenaamde Guerrilla's Unidas del Pacifico (GUP) de aanval uitgevoerd op de vrachtwagen waarin de soldaten reisden.

Illegale gewapende groepen die actief zijn in Nariño
- Ejercito de Liberacion National (ELN)
- Frente Oliver Sinisterra (FOP)
- Autodefensas Gaitanistas de Colombia (AGC)
- Autodefensas Unidas del Pacífico (AUPAC)
- Guerrilla's Unidas del Pacifico (GUP)
- Movimiento Revolucionario Campesino (MRC)

De ambtenaar drukte zijn bezorgdheid uitover het aanhoudende geweld in de regio waar meerdere guerrilla- en paramilitaire groepen strijden om controle over strategische routes voor drugshandel naar de historisch verwaarloosde Stille Oceaan-regio Nariño.


In 2018 werden 20 gemeenschapsleiders gedood in Nariño. Tot nu toe werden dit jaar een journalist en een lokale ombudsman vermoord terwijl ook het doden van gemeenschapsleiders is voortgezet.


'Dit soort dingen gebeuren in Nariño', zei Viterey en voegde eraan toe dat geweld tussen de illegale gewapende groepen onlangs ook heeft geleid tot de massale ontheemding van de lokale bevolking uit de nabijgelegen gemeenten El Charco en Olaya Herrera. Volgens het bureau van de Ombudsman zijn in de eerste helft van 2019 3.540 mensen ontheemd geraakt in Nariño. Dit zou 43% zijn van de mensen die gedwongen ontheemd zijn in het hele land.

Gouverneur Camilo Romero, een voorstander van het vredesproces in Colombia, riep op Twitter op om 'deze oorlog te stoppen!' 'Met dezelfde heftigheid waarmee we respect voor de levens van onze sociale leiders eisen, eisen we respect voor de leden van onze publieke macht!'


Het westen van Nariño is niet alleen een belangrijk exportpunt voor cocaïne, maar heeft ook de meeste hectares coca in Colombia. Het leger heeft bij meerdere gelegenheden geprobeerd om het gebied over te nemen, maar zonder enig duidelijk resultaat.

Vanwege chronische verwaarlozing door de nationale overheid in Bogota heeft de provinciale overheid onafhankelijk geprobeerd de vrede te bevorderen en boeren te overtuigen zich te af te wenden van het verbouwen van coca, het basisingrediënt van cocaïne, maar ook zonder succes.


(Suriname Mirror/El Tiempo/Colombia Reports/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten