donderdag 4 april 2019

Minister Samsoedien verwerpt beschuldiging Belfort (ABOP) inzake corruptieve grondruil - 'Het is gewoon een slag in de lucht van Belfort'

'Het is niet geschied, daarom is er ook geen beschikking, Belfort moet bewijzen dat die ruil is geschied'


Minister Roline Samsoedien van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) ontkent met klem zich schuldig te hebben gemaakt aan corruptieve handelingen. Hiervan is zij dinsdag in De Nationale Assemblee  tijdens de behandeling van de 2019-begroting beschuldigd door ABOP-Assembleelid Edward Belfort. 

Volgens de parlementariër heeft de bewindsvrouwe tegen de wettelijke regels in 34 hectare eigendomsgrond van een particulier aangenomen ten behoeve van de Staat. In ruil hiervoor zou in totaal 840 hectare aan erfpacht- en grondhuurpercelen aan de betreffende particulier in eigendom zijn gegeven. Samsoedien gaat vandaag, donderdag 4 april 2019, bij de voortzetting van de begrotingsbehandeling in op de beweringen van het Assembleelid en de vragen die hij over deze kwestie heeft gesteld.

De minister zegt vandaag in de Ware Tijd dat ze het voorstel voor de grondruil op het ministerie is komen aantreffen. Het was gedaan aan haar voorganger Steven Relyveld. Het betrof ongeveer driehonderd percelen die aan de Staat waren aangeboden in ruil voor een ander terrein.

'Toen ik op het ministerie aantrad, lag het verzoek er al en na het te hebben bekeken heb ik opnieuw advies gevraagd.' Samsoedien kreeg hetzelfde advies als wat aan Relyveld werd gegeven. Uitvoering van het voorstel was onmogelijk. 'Het is dus niet geschied. Daarom is er ook geen beschikking. Belfort moet nu bewijzen dat die ruil is geschied", zegt de minister.

Ze merkt op dat wat Belfort in het parlement heeft voorgelezen, hetzelfde advies is dat de notaris en deskundigen van het ministerie haar hebben voorgehouden. 'Die deal is dus niet doorgegaan. Het is dus gewoon een slag in de lucht van Belfort. Deze beschuldiging, deze leugen ga ik niet zo laten.' 

Belfort zei dat het Chinese aannemingsbedrijf Dalian nu voor de Staat huizen bouwt op de percelen in Paramaribo-Noord die aan haar zijn afgestaan door de particulier.

Samsoedien zegt niet te weten hoe de desbetreffende terreinen in handen van de overheid zijn gekomen. In ieder geval niet door middel van een ruil van gronden waarvoor zij getekend heeft. 'RGB heeft geen enkele inbreng daarin. Waarschijnlijk is deze zaak op een andere manier opgelost, maar daarvan ben ik niet op de hoogte. In ieder geval is er geen sprake van ruil zoals werd beweerd.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten