donderdag 4 april 2019

Weer water uit de kraan voor bewoners inheems Trio-dorp Kwamalasamutu

'De overheid hoeft geen water in flessen en jerrycans meer te sturen'


Bewoners van Kwamalasamutu, het grootste inheemse Trio-dorp, krijgen na geruime tijd weer water uit de kraan. De Surinaamsche Waterleidingmaatschappij (SWM) heeft het watterprobleem aangepakt. 

'De dorpelingen zijn opgelucht, vooral vanwege de aanhoudende droogte. De overheid hoeft geen water in flessen en jerrycans meer te sturen. Er komt nu volop water uit de kraan. We zijn erg blij', zegt een dorpeling, aldus de Ware Tijd vandaag, donderdag 4 april 2019.

Het probleem ontstond volgens hem, omdat er onvoldoende druk op de pomp was om het water te kunnen distribueren naar de huishoudens. Het water in flessen en jerrycans bleek een druppel op een gloeiende plaat te zijn. 'De overheid heeft haar best gedaan, maar we konden er niet veel meedoen.'

Volgens de dorpeling wordt het gebied sinds december vorig jaar geteisterd door grote droogte, waardoor de kreken zijn opgedroogd. Daarnaast staat het water in de rivier erg laag. Aangezien veel mensen toch met het weinige water hun emmers willen vullen, wordt het water snel vies. 'We hoeven dit nu niet meer te drinken, want dat kon ons ziek maken.'

De man wil dat overheid problemen met drinkwater snel aanpakt. SWM-staffunctionaris Roy Powel lijkt niet op de hoogte te zijn, dat de mensen van Kwamalasamutu weer water uit de kraan krijgen. 'Ik weet dat de SWM bezig was in het dorp', zegt hij.

Powel wijst erop dat het bedrijf landelijk bezig is om te zorgen dat iedereen gezond drinkwater kan hebben.

UPDATE 5 april 2019, Dagblad Suriname

Geen opmerkingen:

Een reactie posten