donderdag 4 april 2019

De eerste zes pallets met hulpgoederen voor Venezuela op Curaçao geland

(Bron foto's: Yves Guillaume Cooper)
Zending bevat vier gezondheidspakketten voor het geven medische hulp in noodsituaties


De eerste zes pallets met hulpgoederen voor Venezuela kwamen gisteravond rond zeven uur aan op Curaçao aan met een toestel van reisorganisatie TUI. Vandaag volgen nog eens zes pallets. 

De zending bevat vier gezondheidspakketten voor het geven medische hulp in noodsituaties. Die ‘kits’ werden in Nederland samengesteld en bevatten medicijnen en medische benodigdheden, zoals verbandmateriaal, gazen, onderzoekshandschoenen, thermometers en injectiespuiten voor ziekenhuizen en gezondheidscentra.

De hoeveelheid is, volgens het Amerikaanse consulaat, genoeg om de zorgbehoefte van 40.000 mensen gedurende drie maanden te dekken. Dit meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 4 april 2019.

De 12 pallets met hulpgoederen zullen pas op transport naar Venezuela gaan als een efficiënte en veilige distributie daar is gegarandeerd. De Amerikaanse consul-generaal Margaret Hawthorne roept president Nicolás Maduro op de grenzen te openen en de hulp binnen te laten.

De Curaçaose regering tekende op 15 maart in naam van het Koninkrijk der Nederlanden een overeenkomst met de Verenigde Staten (VS) in verband met de humanitaire hulp die de VS aan Venezuela biedt. Curaçao fungeert onder strikte voorwaarden als hub.

In een persconferentie benadrukten premier Eugene Rhuggenaath (PAR) en consul-generaal Hawthorne dat de goederen die nu op Curaçao worden opgeslagen, pas naar Venezuela worden vervoerd als daar de binnenlandse distributie goed is geregeld. Rhuggenaath: 'Dan bedoel ik niet alleen in de havens en op luchthavens, maar de hele operatie tot op de plek waar het bij de bevolking terecht moet komen.' Waar precies dat zal zijn, kon Hawthorne gisteren nog niet zeggen.

Amerika heeft ook grote partijen hulpgoederen klaar staan in Colombia en Brazilië. De bal ligt bij de Venezolaanse regering. 'Wij roepen president Maduro op de grenzen te open en de hulp binnen te laten', zegt Hawthorne.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten