zaterdag 15 december 2018

Schoolvervoerders eisen 40% loonsverhoging - Ministerie komt overeengekomen afspraken niet na

'Geen verhoging, dan gaan we het schoolvervoer compleet lamleggen per 1 januari 2019'

'NVB doet niet mee aan de wilde actie van de schoolvervoerders'


De ongeveer 100 boothouders en 125 bushouders van het schoolvervoer zijn het wachten op hun 40% loonsverhoging moe. Deze loonsverhoging met terugwerkende kracht (twk) vanaf mei 2016 is tussen de Organisatie van Bus- en Boothouders in Suriname (OBS) en de leiding van het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C) wederzijds overeengekomen en vastgelegd in de principeovereenkomst van juni 2017. Vanaf dat moment tot heden is deze overeenkomst niet in zijn totaliteit uitgevoerd, aldus het Dagblad Suriname vrijdag 14 december 2018.

Rekening houdende met de financiële positie van de overheid was de OBS akkoord gegaan om voorafgaand aan de 40% loonsverhoging genoegen te nemen met een looncorrectie van 25%. Thans blijkt, dat de autoriteiten er een gewoonte van hebben gemaakt om slechts 25% uit te betalen. Deze gewoonte moet spoedig afgeleerd worden om commotie binnen het openbaar vervoer te voorkomen.

'We willen onze 40% loonsverhoging ontvangen, anders gaan we het schoolvervoer compleet lamleggen per 1 januari 2019', meldt Mirka Kalloe, penningmeester van OBS, aan Dagblad Suriname.

Deze lamlegging betreft overigens geen overmachtsituatie; de reguliere betalingen zijn reeds voldaan. De schoolvervoerders hadden de noodklok reeds in oktober van het huidig jaar geluid, echter heeft het ministerie zich hiervan niets aangetrokken. Daardoor vertikken de schoolvervoerders het om langer op hun rechtmatige loonsverhoging te wachten.

Iwan Woon, ondervoorzitter van de OBS staat niet achter de lamlegging van het schoolvervoer. Alhoewel de 40% loonsverhoging ook betrekking heeft op de boot- en bushouders van het Nationaal Vervoer Bedrijf (NVB), garandeert Woon, dat het NVB-vervoer niet in gedrang komt. 'NVB doet niet mee aan de wilde actie van de schoolvervoerders', verduidelijkt Woon.

Hij kan niet bevatten hoe de schoolvervoerders ineens een andere koers willen opgaan, daar er intern andere afspraken zijn gemaakt. 'We waren drie weken geleden bij elkaar gekomen om zaken te bespreken. We hebben besloten om weer om de tafel te zitten met de regering; het gaat dan niet over de onderhandeling maar over de uitvoering. En wij van NVB houden ons wel aan die afspraken. Op dit moment is er eigenlijk geen conflict om in actie te gaan.'

Woon voert aan, dat de schoolvervoerders goed weten dat het uitbetalen van die 40% loonsverhoging in de huidige maand vrijwel onmogelijk is voor de regering. 'Wij hebben in ieder geval geen afspraken gemaakt met de overheid om die 40% eind december uit te betalen. De overheid was zelf met het voorstel gekomen om alvast 25% te voldoen en dat hebben ze tot heden gedaan. Ook de twk van 25% krijgen we sedert juli 2017.'

Woon is zich ervan bewust dat de twk in de periode van mei 2016 tot en met juli 2017 nog uitbetaald moet worden. Hij benadrukt, dat er nog geen concreet vervolgtraject is vastgesteld. 'Dan kan je ineens toch geen actie aankondigen? Wij distantiëren ons compleet van de lamlegging van de schoolvervoerders. Ik ga mij niet laten gebruiken door een stelletje grappenmakers', aldus Woon.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten