zaterdag 15 december 2018

Veertig boeren in Patamaccagebied hopen uiterlijk 2020 biologische podisiri te exporteren naar Europa en VS

Streven is om per maand een container met 20.000 tot 25.000 kilo podosiri te verzenden


Veertig boeren uit het Patamaccagebied maken zich klaar om uiterlijk 2020 biologisch geteelde podisiri (acaibes) te exporteren naar Europa en de VS. Het streven is om op maandbasis een container met 20.000 tot 25.000 kilo podosiri te verzenden. Daaraan voorafgaand zal van de traditionele verbouwers podosiri worden opgekocht om al in maart 2019 te exporteren. 

De oogst van de veertig boeren zal volledig bestemd zijn voor export, omdat zij niet aan de broodwinning van de traditionele verbouwers willen komen.

(Bron foto: Nationaal Informatie Instituut)
Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling (RO) en directeur Ruud Souverein van Suriname Candied Fruits nv (SCF) hebben daartoe donderdag, tijdens een bezoek van minister Dikan aan de podosirifabriek, Apodo Tropical Fruits (ATC), in de omgeving van het dorp Ovia-olo te Patamacca in Marowijne, een document ondertekend. Directeur Souverein zegt, dat zijn bedrijf bereidt is alle verwerkte podosirie van de fabriek op te kopen, zolang die voldoet aan de kwaliteitseisen. Ook kunstmest en pesticiden zijn uit den boze.

Dikan zegt, dat de boeren zich hebben aangemeld, nadat ze over het plan hoorden. Hij is ervan overtuigd, dat de verdiencapaciteit van de overheid met dit project wordt vergroot en dat 'de koopkracht voor de mensen wordt versterkt'. Dikan voorspelt dat hiermee economische en sociale rust zal ontstaan.

De trekker binnen RO is de afdeling Agrarische Ontwikkeling Binnenland. De boeren krijgen een contract waarin staat dat zij ondernemer worden, om hen zo te stimuleren tot planten. Ze krijgen elk twee hectare grond, die door het ministerie wordt opgeschoond. RO stelt een tractor met operator ter beschikking en de boeren zorgen voor brandstof en smeermiddelen.

De groep wordt getraind en vervolgens gecertificeerd om biologisch te telen door gebruik te maken van organisch materiaal bij het planten. Er is ook grond die deel uitmaakt van gemeenschapsbos, waarover het traditioneel gezag het beheer voert.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten