zondag 28 oktober 2018

Langlopend conflict tussen inheemse Mapuche en veiligheidstroepen in Chili is geëscaleerd

Brandstichtingen, bedreigingen en gewapende schermutselingen zijn afgelopen maanden toegenomen


Het bezetten van land is het belangrijkste wapen van de Mapuche-strijd geworden


In het zuiden van Chili heeft een langlopend conflict tussen de inheemse Mapuche-bevolking en veiligheidstroepen een radicale wending genomen. Brandstichtingen, bedreigingen en gewapende schermutselingen zijn de afgelopen maanden toegenomen. 

De Chileense autoriteiten aarzelen niet langer om het woord 'terrorisme' te gebruiken als ze naar de regio verwijzen. Ze nemen zelfs hun toevlucht tot het gebruik van geweld om de rebellie neer te slaan en veroordelen de VN en mensenrechtenorganisaties, zo berichten Ingrid Piponiot en Vincent Rimbaux van FRANCE 24 zaterdag 27 oktober 2018.

We reisden naar Temuco, in het zuiden van Chili, het historische bolwerk van de Mapuche. Deze inheemse gemeensch vormt ongeveer 10% van de Chileense bevolking. Sinds de komst van Spaanse kolonisten in de 16e eeuw hebben ze 95% verloren van hun zogenaamde voorouderlijk land, dat tegenwoordig voornamelijk in handen is van grote bedrijven die de bossen en waterbronnen van het gebied exploiteren.

Niet overtuigd door de magere territoriale concessies van de Chileense autoriteiten in de jaren negentig, zijn sommige groepen van inheemse Mapuche-activisten geradicaliseerd en gaan ze zelfs zover dat ze autonomie eisen. Ze richten zich nu op bedrijven die zich bevinden op het land dat wordt opgeëist door de Mapuche-gemeenschappen.



Door sabotage van machines en het uitvoeren van brandstichtingen hebben deze groepen gemaskerde personen een klimaat van angst gecreëerd in de regio. Hun belangrijkste wapen: het bezetten van land
We zijn deze geradicaliseerde pro-autonomie-activisten gaan ontmoeten, die ondanks disproportionele berichtgeving in de media slechts een kleine minderheid van de Mapuche-bevolking vertegenwoordigen. Uiterst wantrouwend, ze weigeren geïnterviewd te worden op camera.

We kregen echter zeldzame toegang tot Hector Llaitul, leider van de belangrijkste pro-autonomie Mapuche-groep CAM. Afgezien van de geradicaliseerde verzetsgroepen leven de meeste Mapuche-gemeenschappen vreedzaam - zij het illegaal - op privéterrein dat eigendom is van houtkapbedrijven of waterbedrijven.

Nog meer dan sabotage en brandstichting, is het bezetten van land het belangrijkste wapen van de Mapuche-strijd geworden. Deze gemeenschappen hopen hun strijd tegen landeigenaren te winnen door ze te verslaan, terwijl ze het risico lopen door de autoriteiten uitgezet te worden.

Maar, in antwoord op de eisen van de Mapuche, neemt Chili systematisch toevlucht tot repressie. Tegenwoordig is de regio zwaar gemilitariseerd. De wegen die naar de gemeenschappen leiden, worden de hele dag bewaakt door de politie in gepantserde auto's, soms vergezeld van tanks of helikopters. Indien gearresteerd, wordt de Mapuche geconfronteerd met de anti-terrorismewet van Chili, een erfenis van de dictatuur van Pinochet.

Tijdens het filmen, voelden we dat we getuige waren van een dialoog van doven. De Mapuche-strijd wordt steeds radicaler, maar noch de activisten, noch de Chileense autoriteiten staan ​​open voor onderhandelingen. Op dit moment lijkt geen pad naar vrede te kunnen ontstaan.

(Suriname Mirror/FRANCE 24/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten