zondag 28 oktober 2018

Twee nieuwe rechters en twee advocaten-generaal voor Hof van Justitie

Procureur-generaal Roy Baidjnath Panday: 'OM zit nog steeds verlegen om human capital'

'Ik zie graag dat de kwaliteit van opsporing en vervolging verder verbeterd en versterkt wordt'


Het Hof van Justitie is versterkt met twee rechters en twee advocaten-generaal. Tijdens een buitengewone openbare zitting vrijdag zijn Georgine de Miranda en Robert Praag geïnstalleerd tot leden van het Hof. Zij zijn op voordracht van het Hof benoemd en beëdigd door de regering tot lid van het Hof. Garcia Ramcharan-Paragsingh en Carmen Lie Kwie Sjoe-Rasam werden door het Openbaar Ministerie (OM) voorgedragen als advocaten-generaal. 

'U heeft zich geruime tijd in termen van enkele jaren geduldig, vol overgave en verdienstelijk ingezet in uw vorige hoedanigheid als leden plaatsvervanger en respectievelijk hoofdofficier van Justitie. En dat is niet ongezien voorbij gegaan', zei Iwan Rasoelbaks, waarnemend Hof-president, tijdens de plechtigheid, aldus Starnieuws vandaag, zondag 28 oktober 2018.

(Bron foto: Dagblad Suriname)

'De Miranda is sinds oktober 2008 verbonden als voltijds plaatsvervangend lid bij het Hof en heeft als rechter gewerkt op verschillende civiele rollen in eerste aanleg, waaronder de echtscheiding- en burgerlijke stand rol vallen', vertelde de waarnemend Hof-president. 'Ook heeft zij deelgenomen aan  hoger beroep strafkamer zittingen en het ambtenarenrecht. Ze ondersteunt het Hof op het gebied van trainingen en opleidingen, vanwege ruime kennis en ervaring op het gebied van management en opleidingen', deelde Rasoelbaks mee.

Hij meent, dat De Miranda zich de komende jaren zal geven aan de nieuwe uitdagingen voor het hof, waaronder het verbeterprogramma voor de sectorale aansturing, de ontsluiting van de Surinaamse jurisprudentie en het operationeel maken van de communicatie unit van het Hof. Een van de grootste uitdagingen voor een rechtsprekend instituut is de verzelfstandiging van de bedrijfsvoering, stelt Rasoelbaks.

Hij gaf aan dat Praag reeds zeven jaar zijn carrière als wetenschapper aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname en ander opleidingsinstituten heeft ingeruild voor een voltijdse betrekking bij het Hof. Als voltijdse plaatsvervangend lid van het Hof heeft Praag gediend als rechter op verschillende rollen. 'Met de opgedane kennis en ervaring in het bijzonder de rollen met handelszaken en de daarbij ontwikkelde competentie is meester Praag door het Hof met ingang van 1 januari 2019 aangewezen als unit coördinator voor de handelszaken', sprak de waarnemend Hof-president. Praag zal verantwoordelijk zijn voor de gang van zaken op de kleine en grote handelsrollen bij de civiele kantongerechten.

Rasoelbaks merkte op, dat het Hof alle ondersteuning toezegt in het boeken van resultaten door de nieuwe leden en twijfelt niet in het succes hiervan. Ook aan de advocaten-generaal Ramcharan-Paragsingh en Lie Kwie Sjoe- Rasam heeft de waarnemend Hof-president alle ondersteuning toegezegd bij het volvoeren van hun functie. Na hun studie zijn beide advocaten-generaal in dienst getreden bij het OM. 'U heeft de hele parketorganisatie doorlopen. Vanaf de laagste rang tot en met de functie van hoofdofficier en heden advocaten-generaal', zei Rasoelbaks. Hij gaf aan dat er uit de samenwerking tussen het Hof en het Openbaar Ministerie op korte termijn veel winst gehaald zal worden uit het project ‘digitalisering strafdossiers’. Hierdoor kan de samenwerking volgens hem worden uitgebreid.

Procureur-generaal Roy Baidjnath Panday benadrukte het belang van de installatie van de rechters en de advocaten-generaal. Door het formeel innemen van hun functies kan er beter en ruimer inhoud gegeven worden aan hun verantwoordelijkheden en dus vaker met succes een beroep op hen worden gedaan. Baidjnath Panday gaf echter aan, dat het OM nog steeds verlegen zit om human capital. Hij ziet graag dat de kwaliteit van opsporing en vervolging verder verbeterd en versterkt wordt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten