zondag 28 oktober 2018

Een van de grootste mensenrechtenactivisten van Chili op 93-jarige leeftijd overleden

Ana Gonzalez de Recabarren overlijdt in een ziekenhuis in Santiago 

Activiste sterft zonder het lot te kennen van haar man, twee kinderen en zwangere schoondochter die zijn verdwenen tijdens de dictatuur

Een van de grootste mensenrechtenactivisten van Chili is vrijdag 26 oktober 2018 op 93-jarige leeftijd overleden zonder het lot te kennen van haar man, twee kinderen en zwangere schoondochter die met geweld zijn verdwenen tijdens de dictatuur van het land.

Ana Gonzalez de Recabarren stierf in een ziekenhuis in Santiago na jaren van ademhalingsproblemen.



Gonzalez bracht meer dan vier decennia door met het zoeken naar haar geliefden en de meer dan 3.000 mensen die werden gedood of zijn verdwenen tijdens de dictatuur van generaal Augusto Pinochet in 1973-1990.

Ze vocht fel tegen de dictatuur en had de Verenigde Naties, de Organisatie van Amerikaanse Staten en vele anderen over mensenrechtenschendingen geadresseerd.

Haar familieleden verdwenen in april 1976. Haar schoondochter, Nalvia, werd ontvoerd toen ze drie maanden zwanger was. Vervolgens kwamen de agenten van de dictatuur achter de zonen van Gonzalez aab, Luis Emilio en Manuel, en haar 2 ½ jaar oude kleinzoon, Manuel.

Gonzalez bleef tot de afgelopen jaren mensenrechtendemonstraties bijwonen.


'Ze heeft haar leven gewijd aan het zoeken naar de waarheid en het vinden van gerechtigheid voor de misdaden die ze in haar eigen lichaam heeft geleden', zei Consuelo Contreras, hoofd van het Instituto Nacional de Derechos Humanos van Chili.



In een emotionele video, die op social media werd gepost, bracht U.N. Human Rights Chief Michelle Bachelet ook een eerbetoon aan Gonzalez, vechtend tegen de tranen. 'Je zult in de harten van duizenden Chilenen blijven voor je onbaatzuchtige strijd voor de rechten van iedereen', zei Bachelet, een voormalige Chileense presidente die werd gemarteld en de dictatuur van haar land in ballingschap ontvluchtte.



(Suriname Mirror/The Associated Press/cooperativa.cl/El Comercio/YouTube/The Santiago Times/ Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten