zondag 28 oktober 2018

Colombiaanse mensenrechtenactiviste Maria Caicedo Muñoz ontvoerd en vermoord

Maria Caicedo Muñoz werd 20 oktober op platteland van gemeente Algeria, Cauca, ontvoerd


Levenloze lichaam van sociaal leidster 26 oktober gevonden in de Micay-rivier


De Movimiento Marcha Patriótica en sociale organisaties bevestigden vrijdag 26 oktober 2018 de dood van sociaal leidster en verdedigster van mensenrechten, Maria Caicedo Muñoz, die op 20 oktober op het platteland van de gemeente Algeria, departement Cauca, was ontvoerd. 

Het levenloze lichaam van de vrouw werd gevonden in de Micay-rivier, in de buurt van het dorp La Cacharra, in het westen van Colombia.


Een commissie gevormd door mensenrechtenverdedigers en de gemeenschap gingen naar de locatie om het lichaam van María Caicedo te identificeren.

De woordvoerder van de Marcha Patriótica in Cauca, Jonathan Centeno, verwierp wat er was gebeurd en herinnerde eraan, dat de sociaal leidster deel uitmaakte van een organisatie die de rechten van vrouwen in die regio verdedigde, verbonden aan de Asociación de Trabajadores Campesinos de Argelia, Ascamta.


Volgens het Red de Derechos Humanos del Suroccidente Colombiano werd de leidster gevangen genomen door gewapende individuen die bij haar thuis aankwamen in het dorp Desiderio Zapata, in het Sinai-gebied. Bij die gebeurtenissen waren twee van haar dochters vastgebonden.

María Caicedo was ook lid van het Comité de Mujeres de la Asociación de Mujeres Campesinas de Argelia, Amar.

Delegaties van de politie en het parket van de Officier van Justitie voeren de overeenkomstige onderzoeken al uit om de ontvoering en de dood van María Caicedo op te helderen.

Sinds 1 januari 2016, toen het staakt-het-vuren werd overeengekomen tussen de regering en de voormalige FARC-guerrilla's (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia), zijn 478 sociale leiders vermoord.

(Suriname Mirror/TeleSUR/Blu Radio/El Espectador/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten