donderdag 11 januari 2018

Familieleden slachtoffers Peruaanse militaire doodseskaders onder Alberto Fujimori benaderen paus voor hulp

Groep familieleden wil steun paus Franciscus bij verkrijgen nietigverklaring gratie Fujimori

Gisela Ortiz (links) en advocaten Carlos Rivera en op een persconferentie woensdag 10 januari 2018 in Lima (Bron foto: Reuters)


Familieleden van slachtoffers van Peruaanse militaire doodseskaders onder Alberto Fujimori zeiden woensdag 10 januari 2018, dat ze paus Franciscus gaan vragen, als hij volgende week op bezoek komt in Peru, om hulp bij het verkrijgen van nietigverklaring van de gratie voor de ex-president. 

Een familieledengroep heeft om een ​​ontmoeting met paus Franciscus gevraagd tijdens het tweede deel van zijn Zuid-Amerikaanse reis naar Chili en Peru volgende week.

Het pardon op 24 december leidde tot een golf van protest in Peru. Fujimori werd vrijgelaten na het uitdienen van minder dan de helft van een gevangenisstraf van 25 jaar wegens mensenrechtenschendingen.

'We gaan een audiëntie vragen bij de paus om onze bezorgdheid te delen, omdat het pardon van de regering het recht op rechtvaardigheid en verzoening wegneemt', vertelde organisator Gisela Ortiz aan verslaggevers.

'Wat we willen is, dat de paus in zijn toespraak zegt dat hier gerechtigheid nodig is', zei Ortiz, wiens zus tot de 25 vermeende guerrilla's en sympathisanten behoorde die in 1991 en 1992 door militaire doodseskaders werden gedood. Fujimori werd verantwoordelijk bevonden en gevangen gezet in 2009.


Ortiz zei, dat ze hoopten op een audiëntie bij de 81-jarige Argentijnse paus, omdat zijn eigen land onder misdaden tegen de mensheid heeft  geleden tijdens de militaire dictatuur van 1976-1983.

De familieleden van de slachtoffers hebben de gratie-kwestie voorgelegd aan het Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens, dat in Costa Rica zetelt, en hun zaak op 2 februari zal horen.


(Suriname Mirror/Japan Times/AFP-JIJI/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten