dinsdag 25 december 2018

Drie nieuwe fungerend-griffiers bij het Hof van Justitie

Digitalisatieproces van unit rechter-commissaris belangrijk onderdeel taken griffiers

'Als alles volgens planning loopt, start een opleiding schrijfjuristen voor de strafsector in oktober 2019'


Stephanie Muller-Biekman, Farzia Amirullah en Jaiwantie Chander-Roepa zijn gisteren beëdigd tot fungerend-griffier bij het Hof van Justitie. Naast het ondersteunende werk voor rechters, wacht hen een belangrijke taak in het digitalisatieproces van de unit rechter-commissaris (rc). 'De tijd waarin gegevens heel erg geheim waren – in de zin van niemand anders dan u - is voorbij', sprak waarnemend Hof-president Iwan Rasoelbaks, aldus Starnieuws vandaag, dinsdag 25 december 2018. 

Indien de rechtelijke organisatie zover is om de zaakregistratie bij de unit rc te digitaliseren, dan worden de griffiers hierin getraind, zei Rasoelbaks. 'Nu is alles nog steeds handmatig en dat moeten wij niet meer willen anno 2018 - 2019.' Hij gaf aan om naar een geautomatiseerd systeem te willen werken met verbindingen voor sleutelpersonen. De griffiers zullen alle gegevens moeten invoeren, zodat die beschikbaar zijn voor beleid. 'Ook voor de nodige informatievoorziening naar de gemeenschap toe en internationale organisaties', vulde de Hof-president aan.

Internationale organisaties doen vaker verzoeken om gegevens over bijvoorbeeld aantal behandelde zaken bij de rc, straf- en civiele zaken als het gaat om onderwerpen die hun regarderen, legde hij uit. 'Die gegevens zijn niet makkelijk beschikbaar, omdat het zoekwerk is in de handmatige registers. En daar moeten wij zo snel als mogelijk uit komen.' De werkdruk op de griffiers zal afnemen, 'wanneer u met een druk op de knop bijvoorbeeld de aantallen van toetsingen van jeugdigen kunt halen'.

Griffiers moeten niet meer een halve dag uittrekken om in de archieven de stukken te tellen om zo statistieken te verzamelen. 'We moeten dat pad verlaten. Er zijn mogelijkheden en instrumenten om dat te doen.' 

De Hof-president hield het drietal nog andere trainingen voor, zoals een cursus blind typen om de vaardigheid met tekstverwerking te vergroten. De griffiers kregen ook de regels te horen die kunnen leiden tot hun onmiddellijke ontslag. Zoals het aannemen van giften, beloften of schenkingen voor bijvoorbeeld het bespoedigen van een zaak. 'Giften en beloften passen ook niet in het kader van de geloofsovertuiging, voor het geval u dienstbaar bent aan de samenleving', merkte  Rasoelbaks op, na de inzegeningshandelingen van een geestelijke.

Voorafgaand aan de beëdiging hebben de griffiers stage gelopen op de griffie en de unit rc. Griffiers zijn ondersteunend in hun werk naar de rechter toe. Zij helpen bijvoorbeeld de rc met de organisatie en maken de afspraken met het Openbaar Ministerie en de advocaten. Zij managen de zittingen, rechtmatigheidstoetsingen, gerechtelijke vooronderzoeken en internationale rechtshulp. Dit rijtje is recentelijk aangevuld met videoverhoren bij rechtshulp die wordt verleend. Rasoelbaks hield hen dan ook de belangrijkste verwachting hierin voor: het zo spoedig mogelijk beschikbaar stellen van het eindproduct op papier. Hij somde verschillende redenen op die vertragend werken in dit proces.

Verder zei Rasoelbaks, dat als alles volgens planning loopt, een opleiding schrijfjuristen volgt voor de strafsector in oktober 2019. Begin van dit jaar startte de eerste cursus voor schrijfjuristen voor de civiele sector voor de duur van 15 maanden.

Schrijfjuristen doen het voorwerk – voor formuleren van beslissingen van de rechter. Griffiers zijn ondersteunend naar de rechter toe en doen veel administratieve en organisatorische werkzaamheden.  Juristen en academici van de universiteiten moeten volgens hem niet aan een stuk door registers of formulieren invullen. 'Het is zielig en jammer als u daar blijft haken.' Hij drukte hen op het hart om vakinhoudelijk bezig te zijn – in de lijn van de werkzaamheden van de rechter.

In januari start de rechtelijke organisatie met de sectorale aansturing. Binnen de nieuwe structuur zijn rechters ingedeeld als sector- en unitvoorzitters. Er zijn zeven units: rechter-commissaris, strafkanton, Hof-civiel, Hof-straf, Kort Geding, familie en handel. De aansturing van deze units - maximaal 25 personen -, moet leiden tot een beter product. Rasoelbaks vertelde dat hij intern het idee heeft geopperd om te kijken welke unit het snelst kan worden gecertificeerd (kwaliteits- en productcertificaat).

De waarnemend Hof-president heeft zich niet uitgelaten over de positie van de zeven kandidaat-juristen tot rechter. Volgens planning zouden zij in januari 2019 formeel als rechter moeten starten met het rechtsprekend werk. Tot de zeven personen behoren universiteitsdocenten en oud-vervolgingsambtenaren. De regering heeft hun benoeming begin oktober 2018 goedgekeurd. Zij moeten nog door de president worden beëdigd, waarna het Hof hen installeert als lid en leden-plaatsvervanger bij het Hof van Justitie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten