zaterdag 20 oktober 2018

Protestants Christelijk Onderwijs vraagt aandacht voor penibele situatie onderwijs op Curaçao

VPCO-directrice Van der Bunt-George: 'Stuitend dat niet wordt geïnvesteerd in het onderwijs’

'Er is geen geld voor onderhoud, ICT-faciliteiten, de energierekening, schoonmaak, leermiddelen en materialen'


De Vereniging voor Protestants Christelijk Onderwijs (VPCO) vraagt aandacht voor de penibele situatie waarin het onderwijs op Curaçao verkeert. Een delegatie van de VPCO, samen met directieleden en docenten van de scholen, overhandigt dinsdagochtend een noodbrief aan minister-president Eugene Rhuggenaath (PAR), zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 20 oktober 2018.

Terwijl de Stichting Overheidsaccountantsbureau (Soab) in een rapport van 2011 al concludeert dat de vergoeding voor materiële kosten binnen het Vergoeding en Verantwoordings (V&V)-stelsel niet voldoende aansluit op de jaarlijkse kosten van de schoolbesturen, blijven concrete maatregelen van de overheid uit, aldus VPCO-directrice Maghalie van der Bunt-George in een uitgebreide toelichting.

Zij noemt het ‘stuitend dat er niet wordt geïnvesteerd in het onderwijs’, dat daardoor ‘onvoldoende is meegegroeid met de veranderingen op ons eiland en in de wereld’.

'De lokalen zijn warm, er is sprake van ernstig achterstallig onderhoud, de meubels voor het onderwijspersoneel zijn armoedig en, methodes zijn verouderd en er is groot gebrek aan materialen en middelen. Dat is de realiteit van ons onderwijs.'

Terwijl vanuit de politiek gebrek aan geld vaak wordt aangedragen als reden om beleidsplannen en beleidsvoornemens niet uit te voeren, is het daadwerkelijke motief dat de keuze om te investeren in onderwijs geen prioriteit heeft. Tachtig tot negentig procent van het geld waarmee de schoolbesturen het moeten doen, gaat volgens Van der Bunt-George op aan salarissen van docenten.

'Er is geen geld voor onderhoud, ICT-faciliteiten, de energierekening, schoonmaak, leermiddelen en materialen in die mate dat het onderwijs voldoet aan de standaarden van deze tijd die nodig zijn om onze kinderen klaar te stomen voor een succesvolle toekomst.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten