zaterdag 20 oktober 2018

Amnesty International wijst op buitengerechtelijke executies in Nicaragua

Zes 'mogelijke buitengerechtelijke executies' gedocumenteerd tijdens hardhandig optreden regering

(Bron foto: Amnesty International)

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International zei donderdag 18 oktober 2018, dat het ten minste zes 'mogelijke buitengerechtelijke executies' in Nicaragua heeft gedocumenteerd tijdens een hardhandig optreden van de regering tegen protesten tegen president Daniel Ortega. 

Nicaragua is onder onrust gebukt gegaan sinds de demonstraties begonnen tegen geplande bezuinigingen door de overheid van Ortega in april, die vervolgens in een breder protest tegen hem uitmondden. Het harde optreden tegen demonstranten heeft geleid tot een wijdverbreide internationale veroordeling.


Ortega's aanhangers zeggen, dat de protesten door zijn tegenstanders zijn georkestreerd om de voormalige marxistische guerrilla van de macht te verwijderen.

In een rapport, dat donderdag in Berlijn werd gepresenteerd, zegt Amnesty International dat twee mannen van 22 en 34 en een 16-jarige jongen zijn doodgeschoten door de politie tijdens het wegvluchten van een 'shootout' op 24 juli. De andere drie potentiële slachtoffers waren een politieagent en twee jongeren, gedood toen studenten van de Universidad Nacional Autónoma de Nicaragua-León op 13 juli die zichzelf in een kerk in Managua barricadeerden, aldus Amnesty International.



Nicaragua's plaatsvervangend procureur-generaal, Adolfo Jarquin Ortel, verwierp het rapport als een politieke aanval op de regering. Jarquin Ortel legde uit dat, toen Nicaraguaanse mensenrechtenactiviste Bianca Jagger in mei met Amnesty International het land bezocht, zij kritisch 'politieke meningen' uitte over Ortega.

Amnesty International documenteerde ook 12 gevallen van foltering en zei dat pro-regerings  gewapende groepen 'dodelijke wapens van militaire kwaliteit' gebruikten.

Jarquin Ortel antwoordde door te zeggen, dat de groepen worden gereguleerd door de Nicaraguaanse wet en dat ondersteuning werd verleend voor beveiligingsaangelegenheden.

Volgens plaatselijke mensenrechtenorganisaties zijn meer dan 300 mensen gedood tijdens de protesten. De regering van Ortega betwist deze cijfers en zegt dat ongeveer 200 mensen zijn omgekomen. De Inter-Amerikaanse Commissie voor de Mensenrechten zei donderdag, dat uit de laatste bevindingen bleek dat 325 mensen tijdens de protesten waren omgekomen, waaronder 21 politieagenten.

(Suriname Mirror/Amnesty International/Twitter/ISSUU Suriname Mirror)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten