zaterdag 20 oktober 2018

Ecuador zet de ambassadeur van Venezuela in Quito het land uit

Venezolaanse minister van Communicatie Rodriguez zegt, dat president Moreno een 'leugenaar' is

Moreno zou in een toespraak bij VN het aantal Venezolaanse migranten dat in Ecuador arriveert hebben overdreven


Ecuador heeft donderdag 18 oktober 2018 de ambassadeur van Venezuela in Quito het land uitgezet, nadat een Venezolaanse minister de Ecuadoraanse president Lenin Moreno een leugenaar had genoemd, en Venezuela beantwoordde de actie meteen door Ecuador's topdiplomaat te bevelen naar huis te gaan. 

Tijdens een persconferentie woensdag zei de Venezolaanse minister van Communicatie, Jorge Rodriguez, dat Moreno een 'leugenaar' is en beschuldigde hem ervan, dat hij in een toespraak bij de Verenigde Naties het aantal Venezolaanse migranten dat in Ecuador arriveert overdreef. De opmerkingen waren beledigend, Ecuador zette de Venezolaanse ambassadeur het land uit en riep de zaakgelastigde op zijn ambassade in Caracas terug voor overleg, zei het ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring.



Venezuela verklaarde later de zaakgelastigde, Elizabeth Méndez, persona non grata, en gaf haar 72 uur om het land te verlaten in wat haar ministerie van Buitenlandse Zaken beschreef als een 'wederzijdse maatregel', volgens een verklaring die werd voorgelezen op de staatstelevisie.


De functie van ambassadeur van Ecuador staat al meer dan een jaar open wegens diplomatieke geschillen.

Maar liefst 1.9 miljoen Venezolanen zijn sinds 2015 geëmigreerd, aldus de Verenigde Naties, op de vlucht voor een economische crisis die heeft geleid tot tekorten aan voedsel, medicijnen en andere basisgoederen. Die stroom heeft andere landen in de regio overweldigd, waaronder Ecuador.

De socialistische president Nicolas Maduro heeft beweerd, datniet meer dan 600.000 Venezolanen in de afgelopen twee jaar zijn vertrokken, en de staatstelevisie geeft dagelijks ruimte aan een overheidsprogramma dat migranten gratis vluchten terug naar Venezuela aanbiedt.

(Suriname Mirrror/Reuters/YouTube/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten