zaterdag 11 augustus 2018

Spaanse Jezuïeten pater (73) vermoord in Peruaanse Amazone provincie Bagua

Pater Carlos Riudavets Montes gevonden met handen vastgebonden en verschillende steekwonden in keuken van school



Een Spaanse missionaris van de Jezuïeten die werkte onder de inheemse bevolking in de Amazone-gebieden in Peru is vermoord. 

Het lichaam van pater Carlos Riudavets Montes werd vrijdagmorgen 10 augustus 2018 gevonden met zijn handen vastgebonden en verschillende steekwonden in de keuken van de Valentín Salegui-school die hij in het Yamakai-entsa-district in de Amazone-jungleprovincie Bagua runde.



Het lichaam van de priester werd ontdekt door de kok van de school, vertelde Gumercinda Diure, de directeur onderwijs van de regio Amazonia, aan RPP-radio. Diure zei, dat het niet leek op een inbraak, omdat er niets was gestolen.

De Jezuïetenprovincie van Peru heeft de dood van Fr. Riudavets bevestigd. 'Wij uiten ontzetting en verdriet bij de dood van pater Carlos Riudavets', zei de Jezuïetenprovincie van Peru in een verklaring.





Victor Hugo Miranda, de woordvoerder van de Peruaanse Jezuïetenprovincie, vertelde Vatican News, dat de Jezuïeten van Peru hun bezorgdheid hebben geuit en zich zorgen maken over wat er is gebeurd en wachten op informatie van de autoriteiten over de moord op pater Riudavets.

Terwijl ze alle vormen van geweld verwerpen, zei pater Miranda, zijn de Jezuïeten in Peru trots op het werk in de missie van pater Riudavets. Riudavets, 73, wiens school onderwijs geeft aan de kinderen van de inheemse groep Yamakai-Entsa, diende 38 jaar in het noordelijke centrale deel van de Peruaanse Amazone, geboren in Sanlúcar de Guadiana (Huelva), in Spanje.



Pater Riudavets kwam naar Peru als jonge scholastiek in de pre-priesterschap voorbereidingsfase, studeerde theologie in Lima en had ervaring in het lesgeven in Piura in het noorden.

Na zijn priesterwijding werd hij in 1980 naar de Jezuïetmissie in de Vicariate San Francisco Javier del Alto Maranon gestuurd, een gebied dat een deel van Jaén (in de regio Cajamarca) omvat, dat is het land van de Awajun-Wampis-bevolking, aldus Miranda.

Riudavets werkte bijna 40 jaar onder de inheemse bevolking als een leraar en vervolgens als directeur en was heel dicht bij de mensen. Diure zei, dat pater Riudavets werd bedreigd door een student die van school werd gestuurd.


De politie zei, dat ze de moord onderzoeken.

De Peruaanse Bisschoppenconferentie heeft de autoriteiten aangespoord feiten te verduidelijken en de verantwoordelijken te arresteren.

Het Red Eclesial PanAmazónica (REPAM) merkt op, dat pater Riudavest erg geliefd was bij de mensen in het gebied, vooral door de Awajún-Wampi's. Riudavest laat een erfenis na van toewijding, verantwoordelijkheid en liefde voor de inheemse bevolking, zei REPAM.

Armoede treft ongeveer 35% van de bevolking van het Amazonegebied waar de vermoorde priester woonde en werkte. De regio wordt ook getroffen door een groot aantal gevallen van HIV-overdracht, verkrachting van meisjes, illegale mijnbouw en olielozingen die de watervoorziening van de lokale gemeenschappen besmetten.

(Suriname Mirror/Vatican News/Peru Reports/Andina/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten