zaterdag 11 augustus 2018

Colombiaanse president Duque heroverweegt Claudia Ortiz verantwoordelijk te stellen voor UNP

(Bron foto's: Twitter)
Ortiz heeft geschiedenis van beledigen en stigmatiseren van mensen die ze zou moeten beschermen

Sinds Duque's inauguratie dinsdag  7 augustus zijn zeven gemeenschapsleiders, activisten en onderwijzers vermoord....


De Colombiaanse president Ivan Duque heroverweegt de bescherming van mensenrechtenverdedigers en oppositiepolitici in handen te geven van een hard-rechtse bondgenoot die verdedigers van mensenrechten beschuldigt van allerlei soorten criminele activiteiten. 

De conservatieve nieuwe president stelde voor om Claudia Ortiz, lid van de radicale vleugel van zijn Centro Democrático verantwoordelijk te stellen voor de Unidad Nacional de Protección (UNP) die bedreigde burgers zou moeten beschermen.

De benoeming zorgde voor een hoop kritiek van linkse politici en mensenrechtenverdedigers, die Duque eraan herinnerden dat Ortiz een geschiedenis heeft van het beledigen en stigmatiseren van de mensen die ze zou moeten beschermen.

Honderden sociale leiders zijn sinds 2016 vermoord en meer dan 120 journalisten ontvingen dit jaar alleen al doodsbedreigingen, vaak te midden van felle stigmatisering, racisme en seksisme.


Na de controverse vertelde minister van Binnenlandse Zaken Nancy Patricia Gutierrez de pers vrijdag 10 augustus 2018, dat Duque de controversiële benoeming zou heroverwegen die enkele linkse politici ertoe aanzette te melden dat ze zich veiliger zouden voelen zonder het staatsbeschermingsagentschap.

'De president wil het land absolute zekerheid geven dat er veiligheidsgaranties zijn voor alle sectoren ... onafhankelijk van hun ideologie of politieke voorkeur', zei Gutierrez.

Anders dan de linkse politici, ontvingen veel sociale leiders geen doodsbedreigingen vanwege hun ideologie of politieke overtuiging, maar omdat ze oorlogsslachtoffers vertegenwoordigen, corruptie en georganiseerde misdaad hekelen of vrede bevorderen.

Volgens het bureau van de Ombudsman zijn meer dan 300 gemeenschapsleiders en mensenrechtenverdedigers vermoord sinds 2016, het jaar waarin de voormalige guerrillagroep FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) ermee instemde haar wapens neer te leggen na meer dan een halve eeuw gewapende conflicten.

Duque, een 42-jarige politicus zonder significante leidinggevende ervaring, trad op 7 augustus aan na het verslaan van de linkse anti-corruptie-senator Ivan Cepeda. Sinds zijn verkiezing is de moord op sociale leiders versneld tot het punt dat volgens waarnemers elke dag een leider wordt vermoord. Sinds Duque's inauguratie afgelopen dinsdag zijn zeven gemeenschapsleiders, activisten en onderwijzers vermoord....


(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten