zaterdag 11 augustus 2018

Duque, president van Colombia: 'ELN-rebellen moeten gekidnapte soldaten en agenten vrijlaten'

'Als ELN werkelijk de wens heeft om te demobiliseren moet het de gijzelaars snel en zonder voorwaarden vrijlaten'


President Ivan Duque van Colombia waarschuwde vrijdag 10 augustus 2018 ELN-guerrillastrijders (Ejército de Liberación Nacional) dat ze negen de afgelopen tien dagen gevangen genomen personen moeten vrijlaten als ze vredesbesprekingen willen voortzetten die door zijn voorganger Juan Manuel Santos zijn geïnitieerd. 

Drie politieagenten en vier soldaten behoren tot de gijzelaars die door de marxistische rebellen werden gevangen in twee afzonderlijke incidenten, de een vorige week en de ander woensdag.

'De boodschap is enkelvoudig en zeer duidelijk: als het ELN werkelijk de wens heeft om te demobiliseren, te ontwapenen en weer deel te nemen aan de civiele samenleving, moet het de gijzelaars snel en zonder voorwaarden vrijlaten', zei Duque, die dinsdag de macht overnam na het winnen van verkiezingen in juni.



Duque, sprekend vanuit een grensstad in de buurt van Ecuador bekend om zijn drugs- en drugsverslaving en onveiligheid, zei dat hij het ELN niet zou accepteren als het ontvoering gebruikt als een tactiek om zijn regering te 'intimideren en chanteren' in vredesbesprekingen.

Vorige week had het ELN aangeboden om de zes gijzelaars die het had genomen vrij te laten, maar eiste eerst een einde aan militaire operaties in de noordwestelijke Choco-provincie. Drie buiten dienst zijnde soldaten werden woensdag echter ontvoerd bij de grens met Venezuela en het leger wees onmiddellijk naar het ELN.

Het ELN, of het Nationale Bevrijdingsleger, heeft ongeveer 1.500 guerrillastrijders en is de laatste erkende gewapende groep die strijdt tegen regeringstroepen in Colombia, na het vredesakkoord 2016 dat getekend is met linkse FARC-rebellen (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia).

De groep bracht vrijdag een verklaring uit in Havana, dat het in contact stond met het Internationale Rode Kruis om de 'snelle bevrijding van de militairen en burgers' te regelen. Het eiste echter verschillende garanties, waaronder een 'protocollenovereenkomst in overeenstemming met een humanitaire commissie bij de Verenigde Naties'.

Het ELN vroeg het leger ook om het leven van de gijzelaars niet in gevaar te brengen door zijn anti-rebellenoperaties voort te zetten.

Vorige week gaf Santos toe tekort te schieten in zijn poging om een  ​​staakt-het-vuren te ondertekenen met het ELN voordat hij de macht aan Duque overdroeg. De hard-rechtse nieuwe president heeft gezworen strenger te zijn bij door Cuba georganiseerde onderhandelingen met de rebellengroep, inclusief een eis voor een 'opschorting van al zijn criminele activiteiten'.

(Suriname Mirror/AFP/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten