vrijdag 2 februari 2018

Ondernemer Shyam Guptar weer vrijgesproken van drugshandel en deelname criminele organisatie

'Ik zal nu terugvechten tegen het onrecht dat mij is aangedaan'

'Nederland en Suriname hebben mij gecriminaliseerd'


Starnieuws bericht vandaag, vrijdag 2 februari 2018, dat de ondernemer Shyam Guptar gisteren voor de tweede keer is vrijgesproken van drugshandel en deelname aan een criminele organisatie. 'Deze keer, na veertien jaar, is er echt een einde gekomen aan de strafzaak. Het Openbaar Ministerie is voor de tweede keer in het ongelijk gesteld. In 2012 was ik al integraal vrijgesproken, maar het Openbaar Ministerie is in hoger beroep gegaan. Deze zaak in hoger beroep heeft maar liefst vijf jaar geduurd. Ik heb het overleefd en ik zal nu terugvechten tegen het onrecht dat mij is aangedaan', zegt Guptar. 

In 2003 werd een schip van Guptar, mv SHYAMLEE, doorzocht in Portugal. Tussen de rijst die hij exporteerde werden drugs gevonden. Dat land heeft tegen Guptar nooit een klacht ingediend en is geen proces begonnen.

De Nederlandse Justitie startte wèl een proces tegen Guptar dat jaren heeft geduurd, maar er is geen bewijs tegen Guptar gevonden. Al met al wordt Guptar in Nederland en Suriname zo'n 24 jaar gestigmatiseerd als crimineel en exporteur van cocaïne.

Nadat de zaak in Nederland, na tien jaren niets opleverde, ook na een hoger beroep, begon in Suriname een strafproces tegen hem. Het dossier werd door Nederland aan Suriname overgedragen. Guptar heeft zelfs in de gevangenis gezeten.

Hij stelt dat zowel Nederland als Suriname hem gecriminaliseerd hebben. Zaken zijn aan elkaar gelinkt, maar uiteindelijk is niks hard gemaakt. Suriname is verder gegaan met het Nederlandse dossier. Het heeft lang geduurd voordat de zaak in eerste aanleg in behandeling werd genomen. Ruim acht landen zijn bezocht door een rogatoire commissie voor getuigenverhoor en verzamelen van bewijzen.

Guptar werd na zeven jaar integraal vrijgesproken en wilde zijn bedrijfsactiviteiten oppakken, maar toen tekende het Openbaar Ministerie hoger beroep aan. Na vijf jaar is nu hij definitief vrijgesproken van alle beschuldigingen.

Guptar benadrukt, dat hij zwaar gebukt is gegaan onder het stigma. Zijn bedrijfsactiviteiten heeft hij niet kunnen uitvoeren. 'Maar, ik zal dit niet zo laten. Ik vecht terug.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten