zondag 11 februari 2018

Help mee Juliet te vinden voor eenzame Boliviaanse Sehuencas waterkikker Romeo

Romeo is de laatst bekende kikker van zijn soort



Nu Valentijnsdag nadert, denk dan even aan Romeo, de eenzame Boliviaanse kikker. Tien jaar als vrijgezel, moet dit kinderloze amfibie nu de hulp van de mens inroepen om een ​​laatste speurtocht naar een Juliet te beginnen, die, als het faalt, het einde van zijn soort zou kunnen betekenen.

Romeo is namelijk de laatst bekende kikker van zijn soort. En hij roept al jaren vruchteloos uit zijn terrarium in het Cochabamba Natural History Museum om een vrouwtje. 'We willen niet dat hij de hoop verliest', zei Arturo Munoz, een conservatiewetenschapper verbonden aan het Global Wildlife Conservation, die contact heeft gemaakt met de datingwebsite Match om geld in te zamelen voor Romeo's laatste kans op romantiek.



Het geld zal worden gebruikt om Boliviaanse beken en rivieren af ​​te zoeken naar een vrouwtjes Sehuencas-waterkikker, zelfs in de vorm van een kikkervisje. 'We blijven hoopvol dat er anderen  zijn, zodat we een fokprogramma voor natuurbehoud kunnen opzetten om deze soort te redden', zei Munoz.


Sehuencas waterkikkers leven ongeveer 15 jaar. Als onderdeel van de campagne om 15.000 dollar in te zamelen voor Valentijnsdag, heeft het team een ​​matchprofiel gemaakt voor Romeo. Hij wordt geïntroduceerd door een video waarin hij verschillende zwemslagen laat zien.



Toen Romeo 10 jaar geleden werd verzameld, zei Munoz, 'wisten we dat de waterkikker van Sehuencas, net als andere amfibieën in Bolivia, in de problemen was, maar we hadden geen idee dat we in al die tijd geen enkel ander exemplaar zouden kunnen vinden. Romeo begon ongeveer een jaar nadat hij in gevangenschap was gebracht om een ​​vrouwtje te vragen, maar die oproepen zijn de laatste jaren afgenomen.'

Vergeleken met andere kikkers in het geslacht, vertelde Munoz aan persbureau AFP,  heeft Romeo een bijzonder muzikale paringsroep, en heeft biologen veel geleerd over zijn soort.

Het is een verlegen wezen, meestal verstopt onder de rotsen in zijn verblijf. Het verschijnt alleen tijdens voedertijd, met regenwormen en slakken onder zijn favoriete snacks.

Als ze genoeg geld kunnen ophalen voor reizen en uitrusting, hoopt het team van wetenschappers 10 expedities te lanceren naar locaties waar de soort ooit gewoon was, evenals vergelijkbare habitats of plaatsen waar niemand eerder heeft gekeken.

(Suriname Mirror/AFP/YouTube/Twitter/BBC)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten