donderdag 15 februari 2018

Etnel (NPS): 'Suriname had veel verder moeten zijn met het voorbereidend werk voor uitvoeren Minamata Verdrag'

'Alles ligt bij een persoon en dat is een van de grootste problemen die we nu hebben'


Suriname zou volgens Assembleelid Patricia Etnel (NPS) anno 2018 veel verder moeten zijn met het voorbereidende werk dat nodig is om het Minamata Verdrag uit te kunnen voeren. Dit benadrukt zij tijdens de openbare vergadering die dinsdag is gehouden. Etnel zei, dat het leiderschap gestuurd moet worden in de richting van een goede toekomst. 'Leiders zeggen dat ze het doen, maar we zien het niet. We zien het niet in geld, we zien het niet in beleid, dan hebben we een groot probleem. Er moet nog veel gebeuren op het gebied van beleid en dan doel ik op veldwerk, voorlichting, bewustwording en educatie.' Dit schrijft Starnieuws vandaag, donderdag 15 februari 2018.

Etnel benadrukte, dat vanaf 2014 veel deskresearch is gedaan, maar het daadwerkelijke veldwerk is uitgebleven. Als zij kijkt naar informatie die de minister van Natuurlijk Hulpbronnen, Regilio Dodson, heeft verstrekt tijdens de openbare commissievergadering, dan ziet zij geen verschil tussen het verslag van 2015 en wat de minister heeft gepresenteerd. Sterker nog, zij ziet vanaf 2015 tot 2017 geen activiteiten van de regering.

Volgens Etnel zou Suriname veel verder moeten zijn met het voorbereidend werk, aangezien de deadlines van het verdrag al in 2020 gehaald moeten worden. 'We moeten eerlijk zijn, dingen moeten goed werken. We werken te centraal en de decentrale rol van de instituten missen we, alles ligt bij een persoon en dat is een van de grootste problemen die we nu hebben', zei Etnel.

Zij vindt dat niet de politieke mensen, maar de deskundigen die volgens haar de uitvoering van het verdrag kunnen trekken, geaccommodeerd moeten worden om het werk te doen.

Commissievoorzitter André Misiekaba (NDP) en Assembleelid Raymond Sapoen vonden dat Etnel geen eerlijke weergave gaf. Er is volgens hen wel degelijk heel veel werk verzet. Misiekaba vindt de regering een onvoldoende geven niet terecht. Na de ratificatie van het verdrag wordt kwik geleidelijk aan verbannen. Eerder zijn er volgens Misiekaba geen acties ondernomen tegen kwik. Juist bij dit verdrag is veel gedaan door de regering. 'Laten wij eerlijk zijn toch.'

Etnel zei in reactie, dat er een onderzoek is geweest in 2015, maar dat daarna weinig is gebeurd. Er is volgens  haar geen beleid om zaken daadwerkelijk uit te voeren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten