maandag 1 januari 2018

Uitbaggeren Surinamerivier voor zoveelste keer prioriteit van de regering....

Baggerproject kent een geschiedenis van uitstel, uitstel en uitstel

'We zijn nog niet helemaal uit onze problemen'


Het uitbaggeren van de Nickerierivier en de Surinamerivier geniet dit jaar prioriteit van de regering. De uitdieping van deze rivieren moet het mogelijk maken dat grotere schepen de havens van Nickerie en Paramaribo kunnen aandoen. Voor een versnelde economische groei zijn export en import van heel groot belang, zei president Desi Bouterse in ijn Nieuwjaarstoespraak.

Hij zei, dat ook de haven van Paramaribo bereikbaar zal worden gemaakt voor veel grotere vrachtschepen met grotere volumes vracht per keer, waardoor de vrachtprijzen zullen afnemen en daardoor ook de consumentenprijzen van al deze goederen lager zullen uitvallen.

Bouterse stelt dat de regering deze baggerprojecten op de goedkoopste en meest duurzame wijze zal laten uitvoeren, met inachtneming van de instrumenten van Public Private Partnerschip en van Foreign Direct Investment. Hij voorspelt dat daardoor weinig tot geen overheidsmiddelen nodig zullen zijn voor de baggerprojecten.

Feit is echter dat plannen voor het uitbaggeren van de Surinamerivier al dateren van 2004! Vele malen zijn toezeggingen gedaan over het moment waarop met de werkzaamheden zou worden begonnen. Op 9 november 2006 werd gesteld dat medio 2007 begonnen kon worden met de baggerwerkzaamheden. Vervolgens werd het een lange periode stil, waarna op 24 augustus 2010 bekend werd gemaakt dat in 2011 de rivier uitgebaggerd zou worden. Een jaar later, 28 september 2011, kwam het bericht dat de werkzaamheden in het eerste kwartaal van 2012 zouden starten en op 3 augustus van dit jaar werd gemeld dat uiterlijk februari 2013 begonnen zou worden met de baggerwerkzaamheden. In de serre week van 2013 kwam weer voorspelling: 1 juni 2013.... De Maritieme Autoriteit Suriname (MAS) liet op zaterdag 25 januari 2014 weten dat dat jaar, 2014 dus, gestart zou worden met de baggerwerkzaamheden. 
Maar, op 12 februari 2014 kwam het bericht, 'Baggerproject weer uitgesteld!' De vaargeul in de Surinamerivier wordt voorlopig niet uitgediept, zo meldden media destijds. De regering had de MAS, die belast was met dit project, meegedeeld dat het plan weer in de koelkast kon verdwijnen. Het Nederlandse baggerbedrijf De Boer-Dutch Dredging in Sliedrecht reageerde meteen 'not amused' te zijn door het bericht uit Suriname, dat het baggerproject weer op de lange baan was geschoven. Het bedrijf stelde, dat het besluit ook nog eens schadelijk zou blijken te zijn voor het internationale zaken imago van Suriname.

Bouterse kondigde ook aan, dat minstens 1.000 agrariërs in 2018 in de gelegenheid worden gesteld om niet-traditionele exportgewassen en fruit en groente te exporteren naar Europa. Met de Europese Unie en de voedselarm van de Verenigde Naties, de FAO, zijn overeenkomsten getekend voor een schenking van 15 miljoen Amerikaanse dollar. Met deze akkoorden is ook de markttoegang volgens president Bouterse gegarandeerd. 

'We zijn nog niet helemaal uit onze problemen', onderkent het staatshoofd. Hij verwacht dat de strategische kansen en perspectieven van verdere economische groei effectief zullen worden benut. De algemene maatschappelijke stabiliteit zal worden versterkt door het verder opvoeren van sociale zekerheden en bestaansgaranties en met de economische groei. Hij stelt verder intensieve voortzetting van overleg en dialoog met functionele groepen en maatschappelijke organisaties in het vooruitzicht.

Het ambtenarenapparaat zal 'onafwendbaar in het dienstjaar 2018' een rationeel onderzoek ondergaan. Er zal worden nagegaan of dit apparaat qua efficiëntie, effectiviteit en omvang voldoet aan de kwaliteitseisen als essentiële werkarm van de overheid. De Sociaal Economische Raad zal onder meer worden gevraagd hierbij een bijdrage te doen, zei president Bouterse.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten