maandag 1 januari 2018

Regering komt in 2018 met 'nieuwe en krachtige stimulans tot versnelde woningbouw'

(Bron foto: Nationaal Informatie Instituut)
Nieuwjaarstoespraak president Bouterse: 'Dure medische ingrepen en langdurige behandelingen uit Basiszorg'
 
'Er komt een Sociaal-Medisch Fonds dat zal worden belast met uitkering kosten aan burgers die dure en langdurige medische ingrepen en behandelingen ondergaan'


De woningbouw krijgt in 2018 een geheel andere aanpak van de regering. Aangezien de gebruikelijke overheidswoningbouw niet snel genoeg gaat, biedt de overheid in 2018 burgers die hun eigen huis willen bouwen en over een eigen terrein beschikken, een bouwlening van maximaal Srd 50.000 aan tegen een rente van 1% per jaar met een looptijd van 15 jaar. De totale bouwprijs van een woning mag maximaal Srd 125.000 zijn. 

Dat zei president Desi Bouterse in zijn Nieuwjaarstoespraak. Het beleid zal erop gericht zijn om minimaal 1.000 burgers die dringend een woning nodig hebben en die willen bouwen, te selecteren voor deze 'nieuwe en krachtige stimulans tot versnelde woningbouw'.

Een snellere woningbouw is noodzakelijk om de grote en langdurige huisvestingsproblematiek, d', terug te dringen. De regering wil daarom al in het begin van het nieuwe jaar bouwinitiatieven vanuit de bevolking een gedurfde en extra financiële prikkel geven.

De aantrekking van de bouwsector zal hierdoor een multiplier effect hebben op de hele economie, zegt president Bouterse. Toeleveringsbedrijven van alle benodigdheden voor de woningbouw zullen immer een opleving krijgen, terwijl ook de werkgelegenheid een graantje zal meepikken.



De heel dure medische ingrepen en de langdurige behandelingen zullen bij de wijziging van de Wet Nationale Basiszorg uit het aangeboden pakket van Basiszorg worden geschrapt. De 'heel dure medische ingrepen en de langdurige behandelingen, zullen allen op een andere wijze worden gefinancierd.'

Bouterse zegt in zijn Nieuwjaarstoespraak dat elke burger verzekerd blijft van volledige dekking van medische zorg. Er komt een Sociaal-Medisch Fonds dat zal worden belast met uitkering van de kosten aan burgers die deze dure en langdurige medische ingrepen en behandelingen ondergaan. De gelden voor dit fonds zullen komen uit onder meer extra heffingen op genotsmiddelen (alcohol en sigaretten) en consumptie-producten die een negatieve invloed hebben op de gezondheid van de mens.

Volgens de president zullen ook dienstverleners in de medische zorg beter en op tijd vergoed kunnen worden uit dit fonds en zal ook de continuïteit van deze zorg zijn gegarandeerd. Het is dringend tijd om in het nieuwe jaar saneringsmaatregelen door te voeren binnen de financiering van de medische zorg.

Met de sanering wil de regering de preventieve en curatieve zorg beheersbaar en duurzaam maken met 'blijvende garantie hiervan voor elke burger'. Garantie voor en vergroting van sociale zekerheid, werken aan behoud en verhoging van de levensstandaard zijn en blijven ook de hoofdpijlers van het nationaal beleid, stelt het staatshoofd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten