maandag 1 januari 2018

Regering wil in 2018 eigen goudmijnbouwbedrijf ‘Staatsgoud Suriname’ opzetten

(Bron foto: Nationaal Informatie Instituut)
Zorgen bij regering over kloof tussen inkomsten multinationals en wat Suriname aan hun activiteiten overhoudt


‘Staatsgoud Suriname’. Zo zal het staatsmijnbouwbedrijf moeten gaan heten dat de regering nog dit jaar wil opzetten, zodat Suriname in eigen beheer goud gaat exploiteren, al dan niet in samenwerking met multinationals. Dat zei president Desi Bouterse maandagochtend 1 januari 2018 in zijn Nieuwjaarsrede voor radio en televisie, aldus de Ware Tijd.

De president zei da de regering tevreden is met mondiale resultaten die IAmGold en Newmont boeken. Hun omzetten en nettowinsten zijn de afgelopen jaren gestegen en hun beursnoteringen sterk omhoog geschoten.

Ofschoon de regering blij is met deze ontwikkeling constateert Bouterse, dat er een steeds grotere kloof ontstaat tussen de inkomsten van de multinationals en wat Suriname als land aan hun activiteiten overhoudt. Dit baart de regering zorgen.



Derhalve is besloten om met de huidige overeenkomsten als uitgangspunt te gaan onderhandelen met de buitenlandse maatschappijen teneinde voor Suriname gunstigere deals te realiseren.

'De Surinaamse regering is ervan overtuigd dat er, zakelijk gezien, meer te halen is bij de uitvoering van de gesloten overeenkomsten en rekent erop dat de multinationals die getoond hebben een waardige reputatie te hebben en over de nodige social responsibility te beschikken om zich als positieve partners op te stellen, de nodige goede wil hierbij aan de dag zullen leggen.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten