zondag 28 januari 2018

Nationale politie Chili door OM beschuldigd van manipuleren van bewijs tegen acht Mapuches

(Bron foto: EFE)
Mapuches beschuldigd van het coördineren van aanvallen op kerken en vrachtwagens

Agenten zouden belastende chats op WhatsApp op  telefoons acht Mapuches hebben geplaatst


Agenten bij het equivalent van de FBI in Chili zijn vrijdag tegengewerkt in een poging om een ​​inval in een nationale politiebarak uit te voeren als onderdeel van een onderzoek naar de arrestatie van leden van de grootste inheemse groep van het land, zeiden ambtenaren. Officieren van Justitie beschuldigen sommige leden van de nationale politie van het manipuleren van bewijs door het creëren van belastende chats op WhatsApp, die naar verluidt op de telefoons werden geplaatst nadat ze in beslag waren genomen bij acht Mapuche-activisten die in september waren gearresteerd en later werden vrijgelaten.



De gearresteerde Mapuches werden beschuldigd van het coördineren van aanvallen op kerken en vrachtwagens als onderdeel van de zogeheten 'Orkaan Zaak', die donderdag door het Openbaar Ministerie van Chili werd gesloten wegens gebrek aan bewijs.


Officiers van de op de FBI lijkende politie van Chili probeerden vrijdag de kazerne in de zuidelijke stad Temuco binnen te vallen, maar faalden omdat de agenten binnen beweerden dat ze een waarschuwing vooraf nodig hadden.

Mapuche betekent 'mensen van het land' in hun inheemse Mapudungun-taal. Chili's grootste inheemse groep verzette zich 300 jaar lang tegen de Spaanse verovering, totdat militaire nederlagen aan het eind van de 19e eeuw hen naar Araucania dwongen, ten zuiden van de Bio Bio rivier, ongeveer 550 kilometer ten zuiden van de hoofdstad. De regering moedigde vervolgens Europese immigranten aan om het gebied te koloniseren. De meeste inheemse bewoners leven nu in armoede aan de rand van houtbedrijven of boerderijen die eigendom zijn van de nazaten van de Europeanen.

Een radicale factie van de Mapuche heeft kerken, bosplantages en houttrucks bezet en verbrand om de terugkeer van voorouderlijke land te eisen. Maar, de politie is ook beschuldigd van gewelddadig misbruik.

Marta Herrera, een woordvoerster van het Openbaar Ministerie, zei vrijdag dat de onderzoekspolitie de overval op de barak in Temuco, de hoofdstad van Araucania, zo snel mogelijk zal proberen uit te voeren.

De nationale Officier van Justitie van Chili, Jorge Abbott, vertelde journalisten donderdag dat 'de door de carabineros uitgedeelde documenten om het onderzoek tegen de acht verdachten te starten, te ernstige onregelmatigheden bevatten.' Abbott zei ook, dat de regionale aanklager in de regio Araucania een onderzoek heeft geopend naar de belemmering van het recht.

De staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Mahmud Aleuy riep de Chilenen op om te stoppen met gehaaste beslissingen voor het einde van het onderzoek, terwijl het hoofd van de carabineros de troepen verdedigde en aanklagers bekritiseerde. 'De situatie beschreven door het Openbaar Ministerie beschermt alleen die mensen die zich hebben toegewijd aan het veroorzaken van angst en schade aan een regio in het zuiden van het land', vertelde Gonzalo Blu aan verslaggevers.



(Suriname Mirror/New Zealand Herald/Associated Press/Latin American Herald/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten