zondag 28 januari 2018

Bezorgdheid bij politie over verspreiding gruwelijke beelden via social media

Politie roept om dat soort beelden niet te verspreiden

Bepaalde Surinaamse pagina's op social media en websites dragen ongehinderd bij aan moreel verval van Suriname


Het Korps Politie Suriname bericht zaterdag 27 januari 2018, dat het haar en verontrustende burgers is opgevallen,  dat er zich een trend op social media voordoet waarbij gruwelijke beelden van moorden (slachtpartijen) worden vertoond en verspreid. Een recent filmpje toont het doden van een jeugdige, aldus de politie.

De jeugd, die via smartphones veel tijd doorbrengt op social media, is blootgesteld aan deze beelden. Het zorgpunt dat is geopperd is, is dat de jeugd en de rest van de samenleving deze gruwelijke beelden als normaal kunnen gaan beschouwen, wat ook mogelijke gevolgen kan hebben.

Alhoewel het verspreiden van deze beelden geen strafbaar feit oplevert en onder andere Facebook 'posting' van dergelijke beelden nog steeds toestaat (de social media website die feitelijk door de korpsleiding zou moeten worden aangeschreven)  is het de verantwoordelijkheid van het Korps Politie Suriname dit verontrustend signaal dat door burgers is gegeven onder de aandacht te brengen van een ieder.

'Wij vragen u niet mee te doen met het verspreiden of posten van deze gruwelijke beelden op uw Facebook. Als samenleving (elk individu en organisatie) hebben wij de taak en verantwoordelijkheid om de waarden en normen die gelden binnen de Surinaamse maatschappij te beschermen en daar waar het moreel dreigt te vervallen onze ernstige afkeuring daarover uit te spreken en samen werken aan de reparatie. Door deze informatie zoveel als mogelijk te delen zegt u 'Stop tegen gruwelijke beelden' en bewijst social media zo haar sociale kracht.'

Maar, er zijn Surinaamse Facebook-pagina's, zoals 'Actionnieuws Suriname', die er niet voor terugdeinzen om gruwelijke foto's en video's te tonen met herkenbare (dodelijke) slachtoffers van misdrijven en ongelukken en bij ongelukken betrokken voertuigen met herkenbare nummerplaten.

Schokkend is het te constateren, dat die Facebook-pagina vandaag de dag maar liefst 154.486 personen heeft die de pagina leuk vinden. Dat zegt iets over het moreel verval in Suriname en de zucht naar platvloerse, ongecensureerde, beelden......

(Suriname Mirror)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten