dinsdag 2 januari 2018

Bijna 600 Colombianen gewond door vuurwerk rond kerst en jaarwisseling

(Bron foto: Prensa Latina)
236 Minderjarigen met ernstige brandwonden, oogletsels en vergiftiging door mengen buskruit


Bijna 600 Colombianen zijn door vuurwerk gewond geraakt tijdens kerstvieringen en de jaarwisseling, meldt het Nationale Gezondheids Instituut vandaag, dinsdag 2 januari 2018. Van de gewonden zijn 236 minderjarig, van wie velen ernstige brandwonden hebben opgelopen, oogbeschadigingen en ernstige vergiftiging als gevolg van manipulatie van buskruit. 

Toch zeggen lokale autoriteiten, dat het aantal getroffen mensen veel lager is dan in dezelfde periode vorig jaar, toen 800 mensen werden gewond door vuurwerk.

De departementen met het meeste gevaarlijk gebruik van pyrotechniek zijn Antioquia, Valle del Cauca, Cauca, Nariño, Cundinamarca en de hoofdstad.

Om te vieren gebruiken veel Colombianen fakkels, raketten en vulkanen, verschillende pyrotechnische artefacten (flashkruit, flitspoeder of foutief zilverkruit genoemd, is een explosief mengsel dat veelvoudig in vuurwerk gebruikt wordt, met name voor knallen en flitseffecten is het uitermate geschikt).

Sommige van de kinderen die gewond zijn geraakt door het gebruik van buskruit in Colombia hebben amputaties van vingers moeten ondergaan.

(Suriname Mirror/Prensa Latina)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten