dinsdag 26 december 2017

Gratie voor doodzieke Peruaanse ex-president Fujimori

(Bron foto: Twitter)
Gratieverlening leidt tot rellen

Kuczynski wil de oud-president niet laten sterven in gevangenschap


De Peruaanse president Pedro Pablo Kuczynski heeft op kerstavond een presidentieel pardon verleend aan oud-president Alberto Fujimori die in het ziekenhuis ligt en volgens zijn lijfarts 'ongeneeslijk ziek' is. 

Fujimori (79) werd zaterdag met spoed overgebracht van de gevangenis naar een ziekenhuis en verkeert volgens zijn lijfarts Alejandro Aguinaga in levensgevaar. Hij moest daar worden opgenomen vanwege een 'abnormaal lage bloeddruk en hartritmestoornissen'.




De rechts-populistische zoon van Japanse immigranten Fujimori zat een gevangenisstraf van 25 jaar uit voor corruptie en schending van de mensenrechten tijdens zijn presidentschap van 1990 tot 2000. Hij is een uiterst controversieel figuur in Peru die ook vanuit de gevangenis nog voor verdeeldheid zorgt.


De man is geliefd bij zijn aanhangers vanwege zijn economisch beleid en gehaat bij zijn tegenstanders die hem een corrupte dictator noemen.

Fujimori had op 11 december zelf een gratieverzoek ingediend wegens zijn gezondheidsproblemen, luidt het in een mededeling van het presidentschap. 'Een officiële medische raad heeft de gevangene geëvalueerd en is tot de conclusie gekomen, dat meneer Fujimori aan een progressieve, degeneratieve en ongeneeslijke ziekte lijdt en dat zijn gevangenschap een ernstig risico vormt voor zijn leven, gezondheid en integriteit.'

Kuczynski had eerder gezegd, dat hij de oud-president niet wil laten sterven in gevangenschap. Tegenstanders hebben aangekondigd alle samenwerking met de centrumrechtse regering van de partij van de president te beëindigen als Fujimori vrijkomt.



De voormalig president kampt al jaren met een broze gezondheid. Eind 2012 diende Fijimori al eens een gratieverzoek in bij Kuczynski's voorganger Ollanta Humala, maar die wees dat in 2013 af. Ook in 2016, met nog drie dagen te gaan in de termijn van Humala, vroeg hij zijn vrijlating, maar die wilde zo kort voor zijn vertrek uit het ambt geen beslissing nemen.

Meteen na de bekendmaking van het nieuws deden in de Peruaanse media geruchten de ronde dat er achter de schermen een deal werd beklonken tussen Kuczynski en Kenji Fujimori, Alberto's zoon. Kenji Fujimori is parlementslid voor de oppositiepartij Kracht van het Volk (FP, Fuerza Popular), opgericht door zijn zus Keiko Fujimori, die in 2016 nipt de presidentsverkiezingen verloor. Donderdagavond stemde hij en enkele leden van de partij verrassend tegen de afzetting van president Kuczynski, die zo de stemming nipt overleefde.

Nochtans was de afzettingsprocedure door de FP ingeleid na beschuldigingen van corruptie, die door de president zelf ontkend worden.

Peruaanse media speculeren nu, dat de familie van Fujimori een stokje voor de door de oppositie geplande afzetting heeft gestoken, in ruil voor de vrijlating van het voormalige staatshoofd. Kenji Fujimori reageert hoe dan ook tevreden op de gratie voor zijn vader. 'Ik zou president Pedro Pablo Kuczynski namens de familie Fujimori willen bedanken voor het nobele en grootmoedige gebaar van humanitaire gratie voor mijn vader Alberto Fujimori. We zijn u eeuwig dankbaar, president', zegt hij op Twitter.


Ook Keiko Fujimori reageerde al: 'Vandaag is een grote dag voor mijn familie. Het zal een Kerstmis worden van de hoop en vreugde.'




(Suriname Mirror/Andina/Belga/ANP/AD/NOS/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten