zondag 3 december 2017

Vorswijk (ABOP) pleit voor beroepsgericht onderwijs in het binnenland.

'Behoefte aan technici voor reparatie buitenboordmotoren, grasmachines, koelkasten en aggregaten'


Assembleelid Dinotha Vorswijk (ABOP) heeft vrijdag tijdens de begrotingsbehandeling aangegeven dat er behoefte is aan beroepsgericht onderwijs in het binnenland. De keuzemogelijkheden voor kinderen in het binnenland om na het Gewoon Lager Onderwijs (GLO) een vorm van beroepsonderwijs in het eigen woongebied te kunnen volgen is er niet. Dit bericht Starnieuws vandaag, zondag 4 december 217.

'Ik pleit daarom voor onderwijsvoorzieningen in het binnenland gericht op de behoefte en de toekomst van de kinderen', stelde de volksvertegenwoordigster. Door de technologische doorbraak ook in het binnenland bestaat nu veel behoefte aan technici voor de reparatie van buitenboord motoren, grasmachines, koelkasten of lichtaggregaten. Door de afwezigheid van technici op dit gebied zijn bezitters van deze apparaten gedwongen om zelf voor kleine reparaties naar Paramaribo te gaan. De kosten hiervoor zijn heel hoog, vooral voor vervoer.

Een belangrijk gegeven is dat kinderen die na het GLO en vroege schoolverlaters niet de mogelijkheid hebben naar Paramaribo te trekken voor vervolgonderwijs, betoogde Vorswijk. Daarom is het belangrijk dat ze in hun directe woonomgeving een vakgerichte training zouden kunnen volgen. Op deze manier zal dit arbeidspotentieel in het eigen woongebied blijven waardoor ze klaar worden gestoomd om kleine ondernemingen te beginnen en zo helpen de urbanisatie te stuiten.

Door de afwezigheid van mogelijkheden voor het volgen van vervolgonderwijs in het eigen woongebied en bovenal door het gebrek aan werk, komen jongeren die weggaan uit het dorp niet terug. Hierdoor ontstaat vergrijzing van de in de leefgemeenschappen, legde het Assembleelid uit.

Zij vroeg aan de regering wat er er op korte termijn kan worden gedaan om aan de wens van de gemeenschappen in het binnenland te kunnen voldoen. Vorswijk pleitte voor het verzorgen van in ieder geval beroepsgerichte trainingen of cursussen aan grote groepen jongeren die zich nu ophouden op de goudvelden of gewoon in de dorpen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten