zaterdag 4 november 2017

Venezuela lanceert nieuw bankbiljet van 100.000 bolivar

President Maduro: 'Nieuwe bankbiljet van 100.000 bolivar moet de geldhoeveelheid stabiliseren'


Venezuela heeft een nieuwe stap gezet in de richting van hyperinflatie, want deze week onthulde president Maduro een gloednieuw bankbiljet met een nog hogere waarde van 100.000 bolivar. Het nieuw biljet, dat omgerekend slechts twee euro waard is, moet het voor de lokale bevolking makkelijker maken om betalingen te doen, aldus marketupdate.nl vrijdag 3 november 2017.

Vorig jaar werd er al een compleet nieuwe reeks met bankbiljetten uitgebracht, maar die zijn inmiddels ook al zo goed als waardeloos geworden. Het kleinste biljet van 500 bolivar is ongeveer een eurocent waard, terwijl je met het tot voor kort grootste biljet van 20.000 bolivar amper veertig eurocent aan koopkracht in handen hebt. Dat betekent dat mensen in Venezuela met stapels bankbiljetten de straat op moeten om boodschappen te doen.

Alle spaartegoeden die nog niet waren omgezet in buitenlandse valuta of in tastbare zaken als goud en zilver zijn in een paar jaar tijd waardeloos geworden als gevolg van deze hyperinflatie.

Venezuela is door een combinatie van factoren in een hyperinflatie terechtgekomen. De regering heeft de laatste jaren te weinig gedaan om de economie minder afhankelijk te maken van olie, waardoor de daling van de olieprijs in 2014 fataal werd. Het land had grote tekorten op de handelsbalans en zag haar valutareserves snel slinken, waardoor het land min of meer werd gedwongen geld bij te drukken.


Volgens de Venezolaanse president Nicolas Maduro moet het nieuwe bankbiljet van 100.000 bolivar de geldhoeveelheid stabiliseren, maar in de praktijk zal het bijdrukken van grotere biljetten het vertrouwen in de waardevastheid van de munt waarschijnlijk geen goed doen. Door nog grotere biljetten te drukken stijgt de totale hoeveelheid geld in omloop, terwijl de effectieve koopkracht van de totaal beschikbare geldhoeveelheid juist daalt.

Het kenmerkende aan hyperinflatie is een tekort aan geld in omloop, waardoor er steeds meer van bijgedrukt moet worden. Maar, in dat proces daalt de waarde van iedere munteenheid sneller dan dat het aantal kan toenemen.


(Suriname Mirror/MarketUpdate/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten