zaterdag 4 november 2017

Colombia en VN tekenen overeenkomst om de productie van cocaïne aan te pakken

Cocaboeren worden gecompenseerd als ze een minder schadelijk product verbouwen

De Colombiaanse minister van werkgelegenheid Rafael Pardo Rueda (links) en UNODC-baas na het tekenen van de overeenkomst. (Bron foto: AFP)


Colombia en de Verenigde Naties hebben een overeenkomst getekend om de productie van cocaïne aan te pakken. Colombiaanse cocaboeren worden gecompenseerd als ze voortaan een ander, minder schadelijk, product verbouwen. Met de deal is omgerekend zo’n 270 miljoen euro gemoeid.

Yury Fedotov, de baas van de VN-organisatie voor drugs en misdaad (UNODC) sprak van 'een unieke kans om het tij te keren' in Colombia. 'Het streven naar vrede heeft tastbare oplossingen nodig voor de misdaden die conflicten voeden.'

Boeren ontvangen voor iedere hectare cocaplanten zo’n 270 euro per maand. Met de deal is omgerekend in totaal zo'n 270 miljoen euro gemoeid.


Met de overeenkomst worden ze gecompenseerd als ze overgaan op de productie van koffie of cacao. Colombia voert een lange strijd tegen cocaïne.

Volgens de Colombiaanse regering verhinderen gewapende groeperingen een grondige aanpak van de cocateelt. Het aantal cocaplantages is de laatste jaren in het land gegroeid. De totale omvang van het gebied groeide met 50 procent per jaar, stelt de VN.

Toch wordt er de afgelopen tijd ook meer melding gemaakt van fruitteelt. Telers teelden onder druk van de revolutionaire beweging FARC vaak coca, maar kiezen nu voor bananen en in toenemende mate voor avocado's. Er wordt daarnaast ook steeds meer smokkelwaar onderschept.

De fruitteelt zorgt wel voor nieuwe problemen, waarschuwden branche-organisaties dit jaar. 'We verwachten dat avocado's in de toekomst ook gebruikt zullen worden voor de smokkel.'

(Suriname Mirror/AD/De Telegraaf/BBC/YouTube/Straits Times)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten