vrijdag 3 november 2017

Professor Theo Wong blijft optimistisch over kans op grote olievondst voor kust Suriname

'Samenleving hoeft niet te treuren, dat er nog geen grote olievondst is gedaan'


'De samenleving hoeft niet te treuren over het feit dat er nog geen grote olievondst is gedaan in Surinames zeegebied. De eerste drie proefbronnen die zijn aangelegd waren in ondiep water en niet overeenkomstig met de afzettingen in Guyana, Frans-Guyana en de westkust van Afrika', zei professor Theo Wong, hoofd van de afdeling Geologie en Mijnbouw aan de Anton De Kom Universiteit van Suriname, gisteren tijdens zijn presentatie bij de tweede editie van de Suriname International Mining, Energy & Petroleum Conference & Exhibition (SuriMEP 2017), zo bericht de Ware Tijd vandaag, vrijdag 3 november 2017.

Hij is ook niet teleurgesteld dat de vierde proefbron, recent aangelegd door de Britse oliegigant Tullow Oil in het hart van Surinames zeegebied (Block 54), droog blijkt te zijn. 'Ze hebben iets nieuws geprobeerd dat heel succesvol is in landen als Saudi Arabië, dat is namelijk boren in kalksteen. Uit de diverse mogelijke opties kies je altijd een locatie op basis van kansen op succes en risico's. De Araku-1 bron was veelbelovend.'

De maatschappij was zelf heel enthousiast tijdens ontmoetingen met investeerders over de Araku-1 bron op basis van de seismische data die verzameld zijn. Er werd geanticipeerd op een potentiële vondst van rond een half miljard vaten. Het mocht niet baten, maar anders dan in de voorgaande gevallen, heeft Tullow besloten om door te gaan in Block 54.

'Tullow zoekt doorgaans naar zandafzettingen die als het ware in de vorm van waaiers door zwaartekracht naar beneden uitzetten. Dat zijn de bekende zandreservoirs waar de olie tussen de zandkorrels zit. Tullow Oil is van plan door te gaan met proefboringen in hetzelfde gebied', zei de wetenschapper.

Er zijn volgens hem enorm veel gegevens voortgekomen uit de Araku-1 proefbron die cruciaal zullen zijn bij de vervolg exploratieactiviteiten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten