vrijdag 3 november 2017

Aandacht voor kwestie 'Zeven Even' in Assemblee

Oppositieleden vragen zich af waarom geen actie wordt ondernomen tegen het SRS-programma 'Bakana Tori'


Marinus Bee, fractieleider van de ABOP, heeft gisteren in De Nationale Assemblee (DNA) de sommatie van minister Jerry Miranda om het satirisch programma 'Zeven Even' van Rapar stop te zetten, aan de kaak gesteld. Hij heeft tijd van zijn fractie gebruikt om de brief van minister Jerry Miranda van Openbare Werken, Transport en Communicatie aan Rapar voor te lezen. 

Verschillende Assembleeleden hebben hun mening gegeven over deze kwestie. Bee en anderen stelden dat ook in het SRS-programma 'Bakana Tori' mensen worden beledigd.


Assembleelid Roché Hopkinson (NDP) bracht in herinnering, dat tijdens de regering waarin VHP/NPS zaten Suriname Vandaag op de STVS uit de lucht is gehaald. Daarvoor wss een live uitzending van de Surinaamse Vereniging van Journalisten via ATV uit de lucht gehaald door dezelfde regering.Amzad Abdoel, waarnemend fractieleider van de NDP voegde eraan toe, dat ABOP deel uitmaakte van de regering toen Suriname Vandaag uit de lucht werd gehaald. Ook op SRS werd het programma van Gerold Vliet stopgezet.

'Dagelijks worden we geconfronteerd met beknotting van de persvrijheid in de wereld en het vermoorden van journalisten bij de uitoefening van hun beroep. En terwijl wij als volk nauwelijks in staat zijn geweest de agressie tegen de pers in onze recente historie te verwerken maar slechts de hoop koesteren dat dit zich nooit meer in Suriname herhaalt, worden we zeer onaangenaam verrast met dreigementen van de regering aan het adres van radiostation Rapar (RBN) met betrekking tot het programma Zeven Even', zei Bee. Van DNA-vicevoorzitter Melvin Bouva (NDP), die de vergadering op dat moment leidde, moest Bee het woord 'dreigementen' vervangen, omdat het gaat om een brief van een officiële instantie. Uiteindelijk werd het woord 'aanmaning' gebruikt.

Bouva merkte op dat er veel polarisatie is, ook op social media. Er zal wetgeving moeten komen en een mediaraad. Vanuit De Nationale Assemblee zullen volgens hem de handvatten gegeven worden om te bouwen aan een goede samenleving.

Assembleelid Edward Belfort (ABOP) zei dat hij dagelijks beledigd wordt op SRS. Waarom wordt er dan één radiostation uitgepikt, vroeg hij. Hij merkte op, dat in de recente historie radiostations in brand zijn gestoken en journalisten zijn vermoord.

Adhin merkte op, dat de regering alle radio- en televisiestations heeft aangeschreven om zich te houden aan de vergunningvoorwaarden. De brief is hierna gekomen. Chandrikapersad Santokhi, fractieleider van de VHP, stelde dat niet de regering, maar de Telecommunicatie Autoriteit Suriname (TAS) een algemene brief had geschreven, zonder richtlijnen. Nu komt de regering in beeld en treft gelijk maatregelen tegen één medium.

Minister Miranda zei, dat de TAS de toezichthouder is bij wet. Er is een overtreding geconstateerd en de TAS heeft dat gerapporteerd aan het ministerie. Het is de minister die de maatregelen neemt, niet de TAS. Asiskumar Gajadien (VHP) zei dat er sprake is van machtsmisbruik door de regering. Gedreigd wordt om de vergunning in te trekken. Er wordt volgens hem geen gelijkheidsbeginsel toegepast. Op bepaalde stations worden door mensen die aan de Staat gelieerd zijn tweedracht, etnische spanningen, haat en wrok gezaaid. Oppositiefunctionarissen worden beledigd. Het Assembleelid wil weten wat het beleid van de regering is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten